Oro för ryskt importstopp

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands importstopp på mejeriprodukter är en dyr historia för våra mjölkbönder i Jämtland och Medelpad. Och Ångermanland kan stå på tur.

Och nu ser det ut att bli hårda tider även för de bönder som säljer mjölk. I april var dagspriset för mjölk 3,60 kronor per kilo men nu har priset sjunkit till cirka 3 kronor.

– Reparationer och underhåll skjuter vi på framtiden. De är nödvändiga för mitt företag så i praktiken innebär det att vi skjuter problemen på framtiden, säger Karl-Åke Karlsson, mjölkbonde utanför Sundsvall.

Arlas ersättning till mjölkbönderna styrs till stor del av världsmarknaden. Idag märks effekterna främst i Medelpad och Jämtland men om även Finland ger sig in på den svenska marknaden blir det även effekt norrut, det vill säga i Ångermanland. Det ryska importstoppet kan leda till att billig finsk ost pressar priserna i Sverige. En stor del av mjölken används till just det. Ost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.