Foto: SVT

Oroande minskning av simmande älgar

Uppdaterad
Publicerad

Ett lika säkert vårtecken som att snön försvinner är älgarna som passerar Ångermanälven vid Kullberg norr om Junsele. Ett fascinerande skådespel men de senaste åren har något hänt med älgstammen, bara hälften så många älgar som vanligt har simmat över älven.

Gamla fångstgropar i området tyder på att älgarna använt platsen vid Kullberg norr om Junsele för att komma över Ångermanälven i tusentals år. När de vadat över en liten vik försvinner de in i skogen, sen brukar det bara ta några minuter innan de ger sig ut i vattnet. Precis så blir det även när SVT:s reporter är på plats, efter en stund lösgör sig älgen från stranden och simmar med hög fart över älven i det iskalla vattnet.

Räknar älgar

Älgarna är på väg från vinterbetet närmare kusten till sommarbete upp mot Jämtlandsfjällen. Det är på sluttampen av årets vandring, antagligen är det här en eftersläntrare. Älgarnas simmande över Ångermanälven är ett fantastiskt skådespel som går att följa från förstukvisten vid gården Kullberg, här räknar man alla älgar som passerar och man har man märkt en oroande trend.

– Det brukar vara 200 älgar som passerar över men nu har vi märkt att ifjol var det kring hundra bara och i år blir det ungefär likadant, så det har halverats, säger Irene Hägglund som räknat älgarna varje år under 20 års tid.

Mindre snö

Frågan är om det minskade antalet älgar är en indikation på att stammen decimerats.

– De här säsongsbundna älgvandringarna hänger ju ihop med hur stort snödjup det varit och sen kan det bero på att vi jobbar på att ta ner älgstammen generellt sett, säger Karin Saltin på Länsstyrelsen i Västernorrland.

”Känns inte bra”

– Det känns inte så bra för att man vill ju se dem när man sett dem i snart 20 år, säger Irene Hägglund som är orolig över utvecklingen.

– Varför ska det inte få finnas älg, frågar hon sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.