På måndagen överlämnades överklagan till Förvaltningsrätten. Foto: SVT

Kämpar för sjukvården i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteåkampanjen överklagar landstingsfullmäktiges beslut att lägga ner den akuta ortopedin i Sollefteå och flytta rehabiliteringskliniken från Härnösand till

Sundsvall.

Den ideella föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus som kämpar för akutsjukvården i Västernorrland lämnar idag in ett överklagande till Förvaltningsrätten i Härnösand.

En delegation kommer att vid 13-tiden på måndagen anlända till Härnösand för att lämna över överklagandet.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Vi misstänker att fullmäktiges beslut inte fattas i laga ordning enligt kommunallagens regelverk. Det håller inte juridiskt, säger Nils Gunnar Molin, Sollefteå – framtidens akutsjukhus.

Hoppas på inhibition

Förhoppningen är att förvaltningsrättens fattar beslut om inhibition, vilket betyder att fullmäktiges beslut inte får verkställas.

– Eftersom rättsläget inte är klart så är det natruligt att man fattar beslut om inhibition. Det skulle förvåna mig mycket om det inte blir inhibition, säger Nils Gunnar Molin till SVT Nyheter.

Han hänvisar till en ändring i kommunallagen som han anser att landstingsfullmäktige inte tog hänsyn till vid en minoritetsåterremiss i april i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet