Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har både en fysisk och psykisk påverkan på alla”, så beskriver ridläraren Sara Nilsson hur ridning har för effekt på människan. Hör mer i klippet. Foto: Vilma Pettersson/SVT

Pararidning i fokus på Kramfors ridklubb – över 50 deltagare per vecka

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 90-talet har man på Kramfors ridklubb bedrivit sin pararidningsverksamhet där personer med olika funktionsvariationer får vara med och rida.

Sedan dess har intresset och efterfrågan ökat rejält för ridklubben, som nu tar emot runt 50 personer varje vecka för pararidningen.

Vid starten var paraverksamheten på klubben inte lika stor som den är idag och klubben har utvecklats på flera sätt för att anpassa det stora intresset.

– Vi har gjort så att vi räknar med att alla hästar kan användas i den här verksamheten och många ur personalen, så vi är inte så sårbara, berättar Sara Nilsson en av ridlärarna på Kramfors ridklubb.

Gemenskap och mycket känslor

Det bästa med verksamheten förklarar Sara Nilsson är att det genererar så mycket glädje hos eleverna som deltar.

– Det är allt ifrån spontana skratt när hästarna bajsar eller att det känns konstigt i kroppen när man ska rida. Men framför allt att de får samlas och fika efteråt. Det är gemenskap och mycket känslor.

Elever har nått SM

Satsningen på paraverksamheten har också lett till att två elever nått SM ett flertal gånger. Ena på en befintlig ridskolehäst som går kvar på ridskolan och den andra på en före detta ridskolehäst som är såld till ryttaren.

– Det känns fantastiskt att våra hästar kan komma upp till den nivån, säger Carola Wallin, ridskolelärare på Kramfors ridklubb.

2023 fick även Kramfors ridklubb ta emot priset Årets kämpar av Svenska ridsportsförbundet på den stora ryttargalan som hålls varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.