Foto: SVT

”Partipolitik viktigare än lokal förankring”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen var turen kommen till Sundsvall på partiledaren Jimmie Åkessons (SD) Sverigeturné. 

Under kvällen möter han väljare och under dagen besökte han bland annat polisen. Och kommenterade det faktum att en smålänning sitter på Västernorrlands mandat i riksdagen.

Riksdagsledamot från Småland

Västernorrlands SD-representant i riksdagen är Mattias Bäckström Johansson från Oskarshamn, utan anknytning till Västernorrland.

– Vi ser inte våra riksdagsledamöter som representanter för en viss del av landet eller en viss valkrets utan som representanter för våra väljare.

Jimme Åkesson menar att Västernorrland är överrepresenterade i riksdagen eftersom tre av partiets riksdagsledamöter bor i länet, men representerar andra län.

Ungt parti

Är det ändå inte en signal om att riksdagsplatsen i sig är viktigare för partiet än länet?

– Vi är ett ungt parti  och skulle inte kunna ha regionala listor över hela landet och samtidigt få ett samspelat lag i riksdagen. Vi har gjort den prioriteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.