”Patientsäkerheten hotad”

Uppdaterad
Publicerad

Båda länens landstingsordföranden krävde i fredags att regeringen tar sitt ansvar och ger besked om hur beredskapen för sjuktransporter i länen ska garanteras i framtiden.

Transportstyrelsen föreslog redan 2009 att staten ska ansvara för samhällsviktiga flygtransporter, varav sjuktransporter är de vanligaste.

– Ännu har regeringen inte tagit ställning till förslagen från Transportstyrelsen och det är bland annat detta som gjort att regionlandstingen nu valt att uppvakta infrastrukturministern, säger Harriet Jorderud, landstingsstyrelsens ordförande i Jämtland.

Landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland har, tillsammans med SOS Alarm som sköter dirigeringen av ambulansflygplanen, noterat att det under de senaste två åren blivit all svårare att kunna öppna regionens flygplatser för akuta flygambulanstransporter på kvällar, nätter och helger.

– Det är inte rimligt att både patienter och berörd personal hos landstingen, SOS Alarm och anställda på flygplatserna ska leva med den osäkerhet det innebär att inte veta om en flygplats kan öppnas vid ett akut behov av ambulanstransport, säger Per Wahlberg, landstingsstyrelsens ordförande i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.