Foto: SVT

Peder Björk (S): ”Jag kommer betala tillbaka för min del”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Peder Björk väljer nu att betala tillbaka hela beloppet för sina dyra utomlandsmiddagar. Det gör han efter att många Sundsvallsbor kritiserat politikerna för att varit slösaktiga med skattepengar.

Det var i onsdags som SVT Nyheter Västernorrland kunde uppmärksamma att politiker från Sundsvall deltagit i dyra middagar i Luxemburg och resor för skattepengar. Något som kritiserats i den konsultrapport som granskat utgifter i bolagen Svenska Kommunförsäkrings AB och Kommungaranti, där Sundsvalls kommun är delägare.

Avslöjandet väckte folkets reaktioner – nu vinner folket gehör.

Pensionspengar i Luxemburg

– Det har varit orimliga kostnader som jag deltagit i och därför tänker jag betala tillbaka, säger Peder Björk (S).

Svarar på kritiken

Tidigare i veckan nämnde Peder Björk (S) inget om att betala tillbaka några pengar, och på frågan ”varför han inte betalade för alkoholen själv” svarade han:

– Vi följde representationspolicyn i bolaget. 

Sedan dess har avslöjandet legat och puttrat.

Många medborgare har under tiden riktat kritik mot bland annat Peder Björks (S) agerande, en av dem är Ullis Andersson i Sundsvall som skrivit ett öppet brev till politikerna där hon undrar om de tänker betala tillbaka för middagarna.

Peder Björk (S) berättar att han fått Ullis Anderssons brev, och att han tänkt bjuda henne till ett möte där han skulle avslöja sina intentioner om att betala tillbaka för sin del av middagarna.

– Jag kommer ihåg den middag som Ullis pekade på, från rapporten, den kostade 1 400 kronor. Möjligtvis att det finns någon ytterligare middag i rapporten. Jag kommer betala tillbaka min del av middagarna, säger Peder Björk (S).

SVT Nyheter Västernorrland har sökt Sundsvallspolitikern Mats-Johan Adner (M), som också deltagit i middagarna, för att höra om han också tänker betala tillbaka. Vi har inte lyckats nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet