Pelle Svensson minns Frank Anderssons tid i Sundsvall med både glädje och sorg. Foto: SVT, TT

”Förmodligen den bäste brottaren någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Brottarlegenden Frank Andersson är död och tränaren och mentorn Pelle Svensson minns Franks tid i Sundsvall med både glädje och sorg.

– Han var inte alltid lätt att handskas med. Men vi förlät det mesta, säger en nostalgisk Pelle Svensson när SVT träffar honom i Sundsvallsbrottarnas träningslokal.

På söndagen kom budet att Frank Andersson, Sveriges kanske främste brottare genom tiderna, avlidit i sviterna av en hjärtoperation. ”Frankie Boy” blev 62 år gammal.

Som ung supertalang lockades trollhättesonen Frank Andersson till Sundsvalls AIK på 1970-talet. Det var advokaten och gamle storbrottaren Pelle Svensson som övertalade Frank att flytta till Sundsvall för att träna och tävla med SAIK.

Omsusad

Frank Anderssons tid i Sundsvall, då han också stod på toppen av sin brottarkarriär, är omsusad och historierna om hans utsvävningar är många.

Som när han kraschade den Porsche han fått på begäran efter flytten till Sundsvall, och skickade räkningen för reparationerna till klubben. Som när han råkade i bråk på stans nattklubbar. Och så kvinnohistorierna då.

– När jag skulle skriva kapitlet om Frank i min självbiografi så ville han inte att jag skulle skriva om det där med kvinnorna, han trodde att det lätt kunde missförstås. Men när jag sa att ”det var ju inte du som jagade kvinnor, det var ju de som jagade dig”, då var det okej, säger Pelle Svensson med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.