Pensionspengar placeras i Luxemburg

Uppdaterad
Publicerad

Nu ser kommunen över sina pensionsplaceringar i sitt eget försäkringsbolag som har dotterbolag i Luxemburg. Det är tjänstemännen som vill se över hela placeringen. ”Komplicerat ärende”, säger tf kommundirektör Lennart Andersson.

Sundsvalls kommun har placerat drygt en halv miljard kronor i ett kommunalt försäkringsbolag för att säkra pensionsutbetalningar till sina anställda. Bolaget har ett dotterbolag i Luxemburg. Men nu riktas kritik mot lösningen, och jurister föreslår att kommunen ska se över sitt innehav.

Samtidigt kan vi berätta att kommundirektören attesterat en faktura från försäkringsbolaget på elva miljoner, utan politiskt beslut.

Pensionspengar i Luxemburg

– Det är en miss, säger Stefan Söderlund till Mittnytt.

Pensionspuckel

Om några år går många kommunanställda i pension samtidigt. Och för att ha råd att betala ut pensionerna, utan att det ska drabba verksamheterna, valde Sundsvalls kommun under Socialdemokratisk ledning år 2009 en ovanlig lösning. Tillsammans med Gävle kommun bildade man ett helägt kommunalt försäkringsbolag.

* Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB  

* Kommungaranti Reinsurance S.A i Luxemburg (dotterbolag)

En halv miljard

Kommunen har gått in med drygt en halv miljard i bolaget, med målet att pengarna ska växa för att täcka ökade pensionskostnader framöver. Lösningen valdes bland fyra andra av kommunfullmäktige 2009.

– Såvitt jag förstod var det att vi fick den bästa avkastningen på insatta pengar så att säga, säger tillförordnad kommundirektör Lennart Andersson.

Dotterbolag i Luxemburg

Varför man har ett dotterbolag i Luxemburg kan han inte svara på.

-  Det är en bolagsintern fråga. Det är det vi ska utreda och försöka förstå bättre.

reporter: kan det finnas skattemässiga skäl till det?

– Ja det får vi titta på i utredningen, säger Lennart Andersson,

Utreder riskerna

Men samma tjänstemän som 2009 tyckte att lösningen var en god idé, tvekar nu. Och på frågan om riskerna med lösningen blir svaret från Lennart Andersson.

-  Jag har inga kommentarer till det, då skulle vi inte behöva utreda det.

Dålig träffsäkerhet

Så nu utreder man hela lösningen igen. För att få ut pengar från försäkringen måste kommunens årsresultat vara SÄMRE än budgerat. Då har en skada uppstått och försäkringspengar faller ut, för att täcka pensionskostnaderna. Men om villkoret inte uppfylls betalas inga pengar ut.

– Det är ju inte allt träffsäkert det är därför bolaget försöker hitta en bättre utebetalningskurva om jag förstår saken rätt, säger Lennart Andersson.

GarantiförsäkringPLUS

Risken finns att kommunen inte får ut pengarna när man som bäst behöver dem. Och nu föreslår bolaget Kommungaranti en ny lösning. En försäkring kallad GarantiförsäkringPLUS. Då är försäkringen istället kopplad avvikelse i förhållande till äldreomsorgskostnadsindex. Något tjänstemännen nu avråder ifrån, ändå har bolaget fakturerat kommunen 11 miljoner i den nya försäkringen.

– Det är olyckligt att vi betalat ut den här premien eftersom fullmäktige inte har tagit ställning till garantiförsäkring PLUS, säger Lennart Andersson.

”Komplicerat ärende”

Huruvida hela satsningen på försäkringsbolagen varit lyckad eller om det finns risk att den påverkar kommunens ekonomi i stort blir svaret.

– Det här är ett komplicerat ärende, det är därför vi måste utreda det, säger Lennart Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet