Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lånar ut tusentals tavlor för ett Bengt Lindström-museum i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

”Jag står för konsten – ni står för driften.” Det erbjudandet presenterade konstsamlaren Curt Aspelin från föreningen Nordic Art Center.

Ambitionen: Att övertala Sundsvall och Timrå kommun att satsa på ett museum i Bengt Lindströms ära.

På plats för att ta emot erbjudandet på ett hotell i centrala Sundsvall fanns företrädare för både Sundsvalls och Timrå kommuner, tillsammans med museichefer och näringslivsföreträdare.

Det är visserligen långt kvar till ett förverkligande av de här planerna, men motorn i hela projektet, Lindströmsamlaren Curt Aspelin, säger sig vara övertygad om att satsningen verkligen blir av.

Bengt Lindström

86-årige Aspelin, som var nära vän med Bengt Lindström, kommer att låna ut ett par tusen Lindströmverk ur sin samling, ett lån som ska vara gratis och löpa runt 25 år.

Kommunen: Måste väga för- och nackdelar

Motkravet på kommunerna är att de står för driften av själva museet.

Ett konstmuseum av det här slaget kan dessutom behövas när regionen vill växa rejält de närmaste åren, menar Niklas Säwén (S), vice ordförande i Sundsvalls kommunstyrelse.

– Ska man locka till sig inflyttare till regionen krävs både ett rikt idrotts- och kulturliv, säger han.

Nu återstår frågan om kommunen landar i ett ja eller ett nej till de här planerna. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Lindström var en av Sveriges mest kända konstnärer, men även en av de mest förfalskade. Priset på hans tavlor har rasat de senaste åren. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengt Lindström

Mer i ämnet