Föreslår spottskydd i polisbilarna

Polis vill ha spottskydd

Uppdaterad
Publicerad

Efter en händelse på Navet i Sundsvall har en polis föreslagit att polisbilarna ska utrustas med spottskydd.

Den kvinnliga polisen fick en spottloska i ansiktet sedan hon omhändertagit en berusad på busstationen Navet. Mannen gjorde dels motstånd, dels spottade han omkring sig i bilen.

Förutom obehaget menar den kvinnliga polisen att spottloskor innebär en smittorisk och ett arbetsmiljöproblem. Hon föreslår skyddsanordningar, någon form av barriär i polisens fordon som skiljer omhändertagna från de poliser som finns i bilen.

Polismyndigheten anser emellertid att det finns tillräckligt med skydd. Polisbilarna är utrustade med skyddsvisir som poliserna kan sätta på sig och som skyddar mot spott. Polismyndigheten uppger att det idag finns ett arrestfordon som skiljer omhändertagna och polispersonal åt, men att polisen centralt ser över polisfordonen och deras utrustning med sikte på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.