Christer Nilsson

Polischefen självkritisk: ”Vi måste bli bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en självkritisk poliskår som följt SVTs granskning av vardagsbrotten. Nu lovar högsta polisledningen att det ska bli bättre.

SVT Nyheter har i dagarna granskat vardagsbrotten och polisens låga uppklarningsprocent. Hälften av polisanmälningarna avskrivs omedelbart och endast vart sjunde brott klaras upp.

– Vi är självklart inte nöjda med resultatet. Allmänheten har rätt att förvänta sig att utredningsbara brott också utreds och här har vi en utamning inom svensk polis, säger Christer Nilsson som är chef för polisens utredningsverksamhet på nationell nivå.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Lovar bot och bättring

Han menar att polisen är inne i en svacka till följd av omorganisationen och den grova våldsbrottsligheten i storstäderna men lovar samtidigt att det ska bli bättre.

– Vi kommer att bli betydligt bättre. Jag vill inte lova någon siffra men vi har satt igång ett arbete som syftar till att fler brott ska klaras upp. Om det blir en förbättring med någon eller några procent är det för tidigt att säga säger han till SVT.

Alla brott kommer inte att utredas. För att inte belasta sin utredningsverksamhet mer än nödvändigt gör polisen en gallring bland anmälningarna så att man koncentrerar sig på brott som går att utreda med en ”rimlig arbetsinsats”. Här spelar också brottets straffvärde in. Ju allvarligare brott ju större är sannolikheten att det utreds.

Bättre kontakt med brottsoffer

Enligt Christer Nilsson är det viktigt att polisen är transparent och att man har en bra kontakt med målsäganden. Han menar att det också är viktigt att brottsoffer får en rimlig – gärna pedagogisk – förklaring varför det brott de utsatts för inte utreds.

– I grunden handlar det om att våra erfarna förundersökningsledare väger möjligheterna att med en rimlig arbetsinsats föra en utredning i mål. Det här handlar givetvis också om polisens resurser men vi genomför nu en rad åtgärder för att kunna prioritera utredningsverksamheten, säger Nilsson.

Dels har polisen anställt 700 civila utredare. De ska dels förstärka utredningsverksamheten men också delta i den gallring av ärenden som sker i ett tidigt stadium i polisens kontaktcentra, PKC, dit allmänheten först vänder sig med sina brottsanmälningar.

Vardagsbrott i fokus

Polisen håller också på att införa tekniksystem i syfte att kunna  följa och lagföra brottsaktiva som rör sig mellan olika delar av landet.

Under april kommer polismyndigheten också att mötas för att sätta fokus på vardagsbrottsligheten:

– Jag förstår att det finns en besvikelse bland allmänheten att vi inte klarar upp fler brott men samtidigt vill jag hävda att vi redan idag ser förbättringar. De civila utredare som anställts har förbättrat situationen. Dessutom har vi i polisen äskat att 1 500 fler poliser anställs till 2021 vilket ytterligare kommer att förbättra läget, säger Christer Nilsson.

Han bedömer att de nya poliserna kommer att återfinnas på två ställen i polisens organisation, i yttre tjänst eller som utredare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet