Foto: SVT

Polisen: ”Bevisläget var besvärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det fanns ett vittne ansåg sig polisen inte kunna bevisa misshandeln av 23-åringen som senare hittades mördad i byn Maj utanför Sundsvall..

Ord stod mot ord och enligt förundersökningsledaren Patrik Sundlöf var bevisläget besvärligt.  Det var han som fattade beslutet att lägga ned ärendet och idag konstaterar han att konsekvenserna blev allvarliga.

– Det som hände är förskräckligt. Vi kunde givetvis ha gått vidare i utredningen och gjort fördjupade förhör med dom inblandade men det är alltid en avvägningsfråga. Vi har begränsade resurser och måste lägga vår tid och kraft på det som är möjligt att bevisa. I det här fallet gjorde vi bedömningen att bevisläget var besvärligt, säger Sundlöf till SVT.

23-åring bortrövad i Gävle

Pekar ut sin blivande mördare

23-åringen hittades mördad i Maj söder om Sundsvall i våras och SVT kan nu berätta att han dessförinnan vänt sig till polisen och bett om hjälp. Han hade anmält hot och misshandel och namngett en av de personer som idag sitter häktade för att ha tagit hans liv. I båda fallen lägger emellertid polisen ner utredningarna.

Vid misshandeln som inträffar den 21 december pekar han ut sin exflickväns före detta make, och han är en av de första som grips när 23-åringen sedan hittas mördad.

Det är vid tretiden på eftermiddagen som polisen får larmet om en pågående misshandel på en bensinstation i Sundsvall. När polisen sedan kommer till platsen möter man offret som har blödningar från ett jack under vänster öga. Han har också skrapsår på höger arm och blödningar på höger hand.

Oberoende vittne

På övervakningsfilmen ser man hur det 23-åriga offret kör fram med sin bil till en av bensinpumparna och att han där stoppas av två män i en efterföljande bil. De stannar upp, samtalar kort och går sedan ur övervakningskamerans bildfält där den anmälda misshandeln sedan äger rum. Efteråt får polisen in två anmälningar, en från 23-åringen och sedan en motanmälan från de båda männen.

Ord står mot ord. Men det finns ett oberoende vittne som uppger att det inte råder något tvivel om vem som misshandlades. Det var 23-åringen som fick stryk av de båda männen.

– Han försökte bara värja sig och skydda sig för att komma undan slagen. Det var först när personalen hotade att ringa polis som dom drog sig tillbaka, berättar han.

Vittnet berättar också att 23-åringen blödde kraftigt när han togs om hand och att han fick söka skydd bakom låsta dörrar inne på bensinstationen i väntan på polis.

Anmälan avskrivs

I sitt beslut att avskriva ärendet skriver polisen:

”Vittnets berättelse överensstämmer tämligen väl med vad 'misstänkta' och 'målsäganden'  uppger men har uppfattningen att det är den 'misstänkte' som är den som börjar bråket.” ”Att bråk har uppstått är klarlagt men svårare är att påvisa vem som kan ha haft rätt att använda nödvärn. Båda parter tycks ha bidragit till att situationen eskalerat”. ”Polisen bedöms inte kunna bevisa vem som begått brott”.

Till SVT säger vittnet att han med säkerhet såg hur 23-åringen få stryk vilket också framgår av de uppgifter han lämnar  ett polisförhör direkt efter misshandeln. Efteråt gör dock polisen en annan bedömning av vad han kan ha uppfattat av händelsen och verkligen kan ha sett. Han förhördes vid två tillfällen, först direkt efter misshandeln och sedan på telefon dagen efter.

Vittnet säker på sin sak

Själv är han säker:

– Det rådde ingen tvekan om vem som startade bråket och vem som fick stryk.

Förundersökningsledaren Patrik Sundlöf:

– Det är hela tiden en bedömningsfråga av vad som är möjligt att bevisa och i det här fallet gjorde vi bedömningen att vi inte hade tillräckligt för att en åklagare skulle kunna väcka åtal. Rätt eller fel men det är den bedömning som gjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet