Poliser genomför kontroller på ett tåg. Foto: TT

Akut kris: Polisen kallar in pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västernorrland tar nu hjälp av pensionärer för att lösa en akut brist på personal. Id-kontroller, terrorhot och en illa genomförd omorganisation är orsaken, enligt Polisförbundet.

Hittills har åtta pensionärer tackat ja till att återvända till sin forna arbetsgivare polisen i Västernorrland, uppger TV 4-nyheterna.

– De är rutinerade poliser och kan snabbt komma i produktion. De ska täcka upp på utredningssidan och tanken är att de ska utreda alla typer av mängdbrott, säger Jesper Claesson, poliskommissarie i Sundsvall, till nyhetskanalen.

På grund av de utökade gränskontrollerna har polisen avsatt resurser från hela landet, framför allt till Skåne. Bland annat har erfarna utredare och IT-experter rest från Stockholm till Malmö för att hjälpa till med att kontrollera id-handlingar.

Inga att anställa

Enligt rikspolischefen kommer det att behövas upp emot 1 000 nya poliser de närmaste åren, men i dagsläget finns inga att anställa.

Polisförbundet menar dock att id-kontrollerna bara är den berömda droppen som fått bägaren att rinna över.

Den främsta orsaken till personalbristen, enligt förbundet, är den omorganisation som sjösattes för ett år sedan och som innebar att landets 21 länspolismyndigheter slogs samman till nio regioner.

”Knäckte polisen”

– Id-kontrollerna är bara droppen i ett redan överfullt vattenglas, skulle jag säga. Den verkliga orsaken är omorganisationen som knäckte polisen som redan gick på knäna, säger Anna Nellberg Dennis, förste vice ordförande i Polisförbundet, till TT.

– Men om man på det lägger id-kontroller, problem vid flyktingboenden och ett ökat terrorhot så blir personalbristen naturligtvis ännu värre.

Även lärarkåren har tagit hjälp av pensionerade medarbetare som ett sätt att lösa den personalbrist som uppstått i skolorna till följd av flyktingströmmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.