Polisen utreder sexuellt utnyttjande vid HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Nu bekräftar polisen att det pågår en förundersökning mot ägaren av det numera stängda HVB-hemmet i Kramfors. Kvinnan misstänks för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

HVB-hemmet som tagit emot ungdomar i åldern 13-17 år stängdes av Inspektionen för vård och omsorg, IVO i förra veckan efter att missförhållanden i verksamheten upptäckts. Samtidigt uppdagades att både Nordanstigs kommun och IVO fått en orosanmälan från polisen gällande en placerad pojke på HVB-hemmet. Man misstänkte att ägaren, en kvinna i 30-årsåldern från Sörmland, hade ett förhållande med pojken.

Omgående omplacering

Uppgifter gjorde även gällande att flera av pojkarna övernattat hemma i ägarens privata bostad i mellansverige. Nordanstigs kommun avslutade omgående sitt samarbete med HVB-hemmet och omplacerade de tre pojkar som fanns på boendet i Kramfors.

HVB-hem i Kramfors

– Vi agerade direkt, säger den tillförordnade socialchefen i Nordanstigs kommun, Malin Ruthström och berättar att ungdomarna inte ifrågasatte omplaceringen.

Förundersökning inledd

Nu bekräftar polisen att man inlett en förundersökning mot ägaren av HVB-hemmet.

– Det pågår en förundersökning och just nu ligger ärendet hos en för mig okänd åklagare som ska ta ställning till om vi ska gå vidare med en utredning, berättar Lars Franzell vid polisen.

Drog sig ur

Samtidigt växer bilden av en till synes oseriös verksamhet fram. Den person som rekryterades till tjänsten som föreståndare på HVB-hemmet berättar för SVT Västernorrland att han ganska snabbt drog sig ur och vill idag inte förknippas med verksamheten.

– Jag tror att ägaren behövde mig för att kunna öppna hemmet, förklarar han och kan också vittna om bristfälliga omständigheter:

– Lokalerna var för stora och det krävdes en omfattande renovering samtidigt som lönenivån var så låg att det knappast skulle gå att få någon kompetent personal. Ägaren brydde sig inte om varken bakgrund eller utbildning hos de anställda.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HVB-hem i Kramfors

Mer i ämnet