Polisens omorganisation – allt färre brott når åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår polisens omorganisation också mot rättsskedjan i övrigt. Åklagare och domstolar har fått mindre att göra.

Orsaken är att antalet färdigutredda brott minskar. Det leder i sin tur att åklagarna får in allt färre brottsmisstänkta att lagföra. Minskningen märks i hela landet men i Västernorrland är trenden särskilt tydlig.

Sedan 2012 har antalet brottsmisstänkta som inrapporteras till åklagarkammaren i Sundsvall minskat med 30 procent:

Poliskrisen i norr

– Utvecklingen startade redan innan polisens omorganisation men det är uppenbart att omorganisationen inte förbättrat läget. Det är viktigt att polisen nu får ordning på sin utredningsverksamhet, säger Daniel Brodén, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Sundsvall.

Minskning med en tredjedel

En återblick till 2012 visar ett månadsgenomsnitt på 1024 inrapporterade brottsmisstankar till åklagarmyndigheten i Sundsvall. Det rörde sig om färdigutredda brott hos polisen som kunde överlämnas till åklagare för åtalsbeslut och lagföring. Hittills i år är månadsgenomsnittet 716 brottsmisstankar, alltså en minskning med nära nog en tredjedel sedan 2012.

De allvarligaste brotten, de som rör barn eller där den misstänkte sitter frihetsberövad, är fortfarande högt prioriterade men vardagsbrotten blir liggande hos polisen. I polisens region Nord är ärendebalansen högst i landet. Riktvärdet är att ärendebalansen inte ska överstiga tio procent av det totala antalet ärenden som kom in under fjolåret men i den nybildade norra polisregionen är det just nu 19 procent.

Påverkar rättskedjan

Själv säger polisen att det rör sig om personalbrist. Att det saknas utredare och att man väntar på nästa utbildningskull från polishögskolan.

– Vi är för få i kärnverksamheten och det är inte en lätt ekvation att få ihop, säger Kenneth Bergkvist vid polisen i Västernorrland.

Konsekvenserna får brottsoffren vara med och betala. Utredningar av främst mängdbrott blir liggande vilket alltså påverkar hela rättskedjan från polis via åklagare och in i domstolarna. Vare sig åklagare eller domstolar talar om arbetsbrist men båda instanserna bekräftar bilden.

–  Antalsmässigt minskar antalet brottmål av så kallad enklare karaktär, sannolikt beroende på omorganisationen av polisen, medan de mera komplexa och tidsmässigt krävande brottmålen företrädesvis  med frihetsberövande däremot tenderar att öka, uppger Robert Schött, lagman vid Sundsvalls tingsrätt.

Hela landet påverkas

Chefsåklagare Daniel Brodén:

– Jag är övertygad om att polisen är väl medveten om problematiken. Polisen har stora svårigheter just nu men jag anser ändå inte att det finns anledning till oro för rättssystemet. Däremot är det viktigt att polisen kommer tillrätta med sin utredningsverksamhet snarast möjligt.

Också på riksplanet minskar antalet brottsmisstänkta som rapporteras in till åklagare. Från i snitt 41 314 per månad i landet som helhet 2012 till 33 844 per månad hittills i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet