Poliser lockas med extra betalt

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nya regionledningscentral har fortsatta problem att hitta personal. Kommenderingar ses som lösning men lönetillägg och hotell forsätter att kosta stora pengar.

SVT har tidigare kunnat berätta att polisen bryter mot arbetstidslagen i sina försök att bemanna den nya regionledningscentralen i Umeå. Några medarbetare har jobbat över 100 timmar övertid medan det mest extrema fallet haft 153 timmar övertid på en månad.

Polisledningen erkände att man kommit till vägs ände med kommenderingar av personal till Umeå och beordrad övertid. En nationell förstärkning, som innebär att poliser och civilanställda från övriga delar av landet kommenderas till polisregion Nord, ses som en lösning.

Poliskrisen i norr

Lockar med lönetillägg

Men ledningen använder sig inte bara av piskan, att kommendera personal. Det finns morötter också. I en annons på Polisens intranät avslöjas nu hur polisledningen försöker locka personal från hela Sverige att arbeta i Umeå.

Den som väljer att arbeta minst en månad vid regionledningscentralen i Umeå får 6 400 kronor extra i lön (1 600/vecka). Inkvartering på hotell betalas av polisen.

Många hål att fylla

Eftersom rekryteringen till regionledningscentralen misslyckats; Trettio anställdes och utbildades, men bara hälften höll måttet, finns det nu många hål att fylla vid centralen. Många poliser med lönetillägg och hotellnätter.

Fortsatt höga kostnader

Regionledningscentralens verksamhet startade i våras och hittills har merkostnaden varit nära åtta miljoner i övertid, traktamenten, hotell och en extra lojalitetsbonus till personalen.

Nu väntas merkostnaderna fortsätta öka. Enligt polisens egna beräkningar fram till månadsskiftet februari/mars eller allra senast till nästa sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet