Foto: SVT

Polisexperten: ”Djurplågeri har låg prioritet”

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningsledaren Henrik Blusi berättar att anmälningar om djurplågeri har bottenprioritering hos polisen. Men i regel ska polisen gå vidare med djurplågeriärenden om misstanke om gärningsman föreligger.

– Finns det spår, då kommer vi hantera det, säger Henrik Blusi.

SVT Nyheter Västernorrland har berättat om katten ”Tusse” som sköts till döds. Tusses ägare anmälde händelsen, men anmälningen lades ned av polisen samma dag.

– När jag kikar på anmälningen ser jag att det finns inget att jobba vidare på, säger Henrik Blusi, förundersökningsledare vid polisen Västernorrland.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Längst ned på listan över prioriteringar

Henrik Blusi berättar att polisens prioriteringar från regeringshåll via regleringsbrev säger att de ska först och främst hantera frihetsberövade personer. Sedan arbetar polisen med kontaktförbud, försvunna personer, brott i nära relationer, ungdomsbrott, etcetera.

–  När vi gjort allt det där, då kan vi titta på andra ärenden, men redan då har vi annat som ska göras. Djurplågeri hamnar nedanför. Vi lägger resurserna på annat, säger Henrik Blusi.

Har ofta inga misstänkta

Ärenden om djurplågeri är ofta svåra. I en situation där en katt försvinner, och kommer tillbaka sårad efter att varit borta i flera dagar, är det svårt för polisen att utreda om det saknas misstänkta. I anmälningen om Tusse står det att målsägande ”Jennie Norlén” har ingen hon misstänker för brottet.

Men Tusses matte Jennie Norlén berättar att bekanta till henne tipsat polis om eventuell gärningsman. Något polisen inte känner till.

– Det är inget som framgår i anmälan och det finns inga andra handlingar som jag ser, säger förundersökningsledaren Henrik Blusi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet