Foto: Privat/SVT

Politikerns råd till brottsoffren: ”Stäm staten!”

Uppdaterad
Publicerad

Brottsoffer som inte får sin sak prövad uppmanas stämma staten. Det är riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) som anser att Sverige bryter mot Europakonventionen.

SVT har tidigare i veckan berättat om paret utanför Sundsvall som fått sina bilar förstörda av kvinnans ex. Det har blivit 30 polisanmälningar som alla lagt ner.

Spolierad ekonomi

De vandaliserade bilarna har hittills kostat familjen över 100 000 kronor i försäkringskostnader och självrisker.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Paret utanför Sundsvall är inte ensamma om sin berättelse. Hundratals brottsoffer har hört av sig under den pågående granskningen av vardagsbrott som SVT genomfört i veckan och deras berättelser handlar om brott som aldrig blivit utredda. Hälften av vardagsbrotten avskrivs innan någon utredning ens har inletts. Ett brott av sju klaras upp.

– Att i en rättegång få juridisk upprättelse är en så kallad civil mänsklig rättighet som svenska staten har en fördragsenlig skyldighet att säkerställa. Men varje år i Sverige förnekas tusentals och åter tusentals brottsoffer den möjligheten, helt enkelt på grund av polisens oförmåga att utreda brott, även grova sådana, säger Abrahamsson.

”Stäm staten”

Hon uppmanar nu brottsoffren att stämma staten. Hon menar att Sverige gör sig skyldig till ett brott mot Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna.

– Det bör prövas om Sverige verkligen lever upp till internationell rätt. En grundbult för Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna är att medborgarna har rätt till en rättvis rättegång och att den ska ske inom rimlig tid. Det bör prövas om det inte också innebär att brottsoffer har rätt till upprättelse och att få sina brott utredda, säger hon till SVT Nyheter.

Brottsoffrens rättigheter

I december tog Maria Abrahamsson upp frågan i riksdagen. Bakgrunden var att få brott utreds av polisen och att uppklarningsprocenten generellt sett är låg. Även om Europakonventionen också handlar brottslingar rätt till en snabb och rättvis prövning menar hon att den också omfattar brottsoffrens rättigheter.

– Det är oacceptabelt att brottsoffer runt om i landet förvägras rätten att få sin sak prövad. Det är orimligt att en familj, som den utanför Sundsvall, ska få sin ekonomi mer eller mindre spolierad av en brottslighet som inte prövas rättsligt. Det är oacceptabelt i en rättsstat, säger hon.

Sedan 1995 gäller Europakonventionen som svensk lag.

Bättre under 2017

När Maria Abrahamsson tog upp frågan i riksdagen så fick hon ett svar av inrikesminister Anders Ygeman (S). Han hänvisade till den pågående omorganisationen av polisen och att polisväsendet kommer att tillföras två miljarder i extra resurser under 2017-2020. Ygeman förklarade också att polismyndigheten beslutat om åtgärder som ska förbättra resultatet under 2017.

– Tyvärr hjälper det inte de brottsoffer som redan hamnat i kläm. Vi pratar redan om ”no-go-zoner” och om risken att människor börjar ta saken i egna händer. Situationen är allvarlig, så rekommendationen kan bara bli: Stäm staten på skadestånd, i tingsrätten till en början. säger Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet