Nej till skyskrapa på torget i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun meddelade idag att planerna på en 115 meter hög skyskrapa på Stora torget i Sundsvall stoppas.

Planerna på en skyskrapa på Stora torget i Sundsvall läggs ned. Det meddelades på dagens presskonferens i kommunhuset i Sundsvall under fredagen. Bakgrunden till att den 115 meter höga byggnaden inte blir verklighet är att Stenstaden är ett riksintresse och skyskrapan inte är förenlig med det.

– Vi har kommit fram till att det här strider mot det riksintresse som finns samtidigt förstår jag att det är många som är besvikna på kommunen idag, säger kommunfullmäktiges vice ordförande Bodil Hansson(S).

Skyskrapa i Sundsvall

– Centrala Sundsvall är ett riksintresse för kulturmiljövården, Stenstaden ingår i riksintresset och miljöbalken är en lag som styr det här och det innebär att man inte får planlägga så att det som är kärnvärdet i ett riksintresse försvinner och då spelar det ingen roll hur bra eller önskvärd en åtgärd är ur alla andra synpunkter, förklarade tillförordnade stadsbyggnadsdirektören Anders Bolin.

Utrett frågan

Bolin berättade att kommunen utrett frågan på djupet för att kunna ta ställning till den ansökan om planbesked som finns och utredningen om förslagets påverkan på riksintresset nu är klar:

– Vår slutsats är att förslaget riskerar att skada de värden som ligger till grund för riksintresset Sundsvall. Det innebär att området kan förlora hela sitt värde som riksintresse, så kommunens slutsats är att projektet med stor sannolikhet inte är förenligt med bestämmelserna i miljöbalken.

– Vi har tagit del av utredningen och tillsammans med entrepenören kommit fram till att projektet inte är förenligt med riksintresset och jag kommer att rekommendera stadsbyggnadsnämnden att vi avslutar projektet, sa Anders Hedenius (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Besviken entrepenör

Entrepenören Nicklas Nyberg som drivit frågan om en skyskrapa var besviken över dagens besked.

– Jag tycker att det är sorgligt men är imponerad över hur seriösa man har varit, säger han och konstaterar samtidigt att man inte vet vad som händer i framtiden.

– Jag ser fram emot vad någon annan kan hitta på på torget. Vi har en oändligt stor yta med två byggnader som står där som måste bort, anser jag, men nu måste vi slicka såren, säger Nyberg som inte kommer att driva frågan om byggnationer på Stora torget vidare.

– Vi har lagt ner mycket engagemang, tid och pengar på det här nu och vi känner oss ganska nöjda nu, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyskrapa i Sundsvall

Mer i ämnet