Foto: SVT/Fredrik Israelsson

Räddningsledaren: ”Det finns risk för fler ras”

Uppdaterad
Publicerad

En fasadvägg till ett flerfamiljshus i Härnösand har under dagen rasat. De hårda vindarna, som tros vara orsaken bakom raset, fortsätter öka i kraft under dagen, vilket kan skapa problem.

– Det finns risk för att resten av fasaden kan ge vika, säger räddningsledaren Andreas Åström.

Vid 12.40 på måndagen kom larm om ett ras från ett flerfamiljshus på Norra kyrkogatan i centrala Härnösand. Ingen person ska kommit till skada, och enligt Räddningstjänsten är hela huset utrymt.

Förutom lite splitter på vägarna ska läget vara lugnt.

Fasadras i Härnösand

– Läget är relativt lugnt. Vi har en container här och försöker städa upp, men det blåser kraftigt, säger Andreas Åström.

”Den ska inte vika”

För Andreas Åström är det första gången under hans tid i tjänsten som han bevittnar en fasadvägg till ett flerfamiljshus rasa. Han berättar att byggnaden är relativt gammal, men att han trots det är förvånad.

– Jag var väldigt chockad när jag dök upp här först. För, ja, det är en relativt gammal byggnad med sprickor som kan ge vika, men den ska inte vika, fast det har den gjort nu, säger han.

Hårda vindar

Den senaste tiden har det blåst hårda vindar i länet. Räddningtjänsten pekar ut vinden som boven bakom raset, och trots att läget just nu är lugnt så föreligger risk att resten av byggnaden rasar.

– Det har blåst i en hastighet på 19 meter per sekund under dagen, och det ska öka till 25 som jag förstått det. Fortsätter det blåsa så finns det risk att resten av väggen blåser ned, säger Andreas Åström, räddningsledare på Räddningstjänsten.

Läs också: Karl var kvar i lägenheten när väggen rasade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fasadras i Härnösand

Mer i ämnet