Räddningstjänsten: Låt bli att elda!

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturen stiger och det vankas fint väder i Kristi Himmelfärdsdagarna. Många eldar gammalt torrt gräs och trädgårdsavfall på sina tomter, men nu är värdena så kritiska att Räddningstjänsten vill att folk låter bli att elda.

SMHI har gått ut med en varning för gräsbrand i länet och nu följer Räddningstjänsten exemplet.

– Vi avråder faktiskt från att elda gräs och annat på sina tomter. För vi har ju bevisligen haft larm nu de senaste dagarna där man varit ute och eldat och där det har spridit sig så byggnader varit i fara och de har brunnit upp också, säger Thomas Åslin, inre befäl på Räddningstjänsten Medelpad.

Be om råd

Om man är osäker på om man kan elda finns möjligheten att ringa till Räddningstjänsten och fråga hur det ser ut med väder och spridningsrisk. Där tror man att många inte inser riskerna med eldningen.

– Jag tror att man eldat många gånger förut och att det gått bra. Men det är så att värdena är kritiska på det här ytskiktet som är och därför är det väldigt lätt att det sprider sig, säger Thomas Åslin.

Inget hot mot grillpremiären

Men enligt Thomas Åslin finns ingen anledning att skjuta på grillpremiären.

– Jag tror inte det är någon fara att grilla, utan det är när man håller på att elda trädgårdsavfall och det här bruna gräset. Det är då det börjar bli farligt, säger han.

Onödiga resurser

Att det blivit många utryckningar på grund av gräsbränder den senaste tiden vill Räddningstjänsten nu undvika.

– Det är onödiga utryckningar för oss naturligtvis. Det är klart att det tar resurser av oss, säger Thomas Åslin.

SVT: Vad vill du säga till de som funderar på att elda i helgen?

– Jag avråder från att elda i helgen utan vänta hellre till det är någorlunda bättre väder för eldning. Nu kommer det att vara torrt de närmaste dagarna, säger Thomas Åslin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.