Foto: SVT

Räkna med flyttkarusell i vården

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen får politikerna frågan om nedläggningen av BB i Sollefteå på sitt bord. Men än återstår stora nedskärningar inom landstinget.

Drygt 15 miljoner sparar landstinget på att lägga ner förlossningen och kvinnovårdens operationer och slutenvård i Sollefteå. Men sparkravet är 160 miljoner.

– Vi har ju mer saker vi måste jobba med och sen får vi försöka hitta saker som inte påverkar vården, säger Bo-Göran Danielsson biträdande förvaltningschef specialistvården.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Koncentration

Det handlar i korthet om att koncentrera vissa verksamheter till färre orter, förtydligar han.

Det är redan klart att Rehab flyttas från Härnösand till Sundsvall och att Sollefteå får ta den planerade ortopedin i länet. Det sparar ytterligare 20 miljoner. Återstår alltså 125 miljoner. Räkna med att flyttkarusellen kommer att snurra allt snabbare.

Danielsson håller med, men vill inte peka ut vilka andra verksamheter det kan handla om. 

– Vi kommer att utreda var vi kan bedriva verksamheter bäst, säger han.

Färdiga förslag

Även om BB i Örnsköldsvik räddades den här gången, så öppnade kvinnovårdens länschef igår för att det kan bli aktuellt ändå inom de närmaste åren.

– Ja, det blir ju ett politiskt beslut. Frågorna är ju redan utredda så förslagen finns ju klara från vår sida, säger Bo-Göran Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet