Rätten till modersmålsundervisning het fråga i valet till Sametinget. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Rätten till sitt språk viktig valfråga för samer

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagens val till Sametinget var de flesta rörande överens om att staten måste ta sitt ansvar och erbjuda modersmålsundervisning.

Enligt röstlängden finns 215 röstberättigade samer i hela Västernorrland. De som inte poströstat men ändå ville utnyttja sin rösträtt sökte sig därför till foajén på Härnösands teater idag. En av de hetaste frågorna enligt Sonja Larsson som är rösträknare är rätten till sitt språk.

– Det är faktisk något som staten har stulit från oss och det är dags att staten börjar betala tillbaka.

Samiska förbjöds

Det var runt början av det förra århundradet som samiskan successivt förbjöds i skolan. Generationer har sedan dess förvägrats sitt eget modersmål och därmed förlorat en viktig del av sin identitet. De flesta partier i Sametinget vill därför, på olika sätt, se en ny samisk språklag riktad främst mot de unga samerna.

– Känslan är att alla partier som går till val är överens om att språket måste räddas på något sätt. Framför allt måste man hitta rätt metod och pengar för att göra det. Där måste staten betala tillbaka. Man kan inte leva utan sitt modersmål, säger Sonja Larsson.

Vill se undervisning för alla

Carina Pulpur har åkt tio mil från Bjästa för att lägga sin röst idag. Även hon menar att språket är den hetaste frågan just nu.

– Språket ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det språk som vi har blivit bestulna på. Jag vill att alla samiska barn och ungdomar ska få möjlighet till hemspråksundervisning i skolan och även vi vuxna ska få möjligheten att lära oss vårt språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.