Bengt Eriksson, rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall

Rättspsyk: ”Vi ska utreda uppgifterna”

Uppdaterad
Publicerad

Rättspsyk i Sundsvall vill inte helt avfärda de anklagelser som Civil Rights Defender riktar mot kliniken. Enligt Bengt Eriksson vill kliniken utreda uppgifterna innan man uttalar sig om det specifika fallet.

Klart är att den 52-årige patienten är en av de patienter som suttit längst på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Psykisk hälsa

Enligt Civil Rights Defender är fallet av principiellt stort intresse eftersom det väcker ett antal frågor om den psykiatriska tvångsvården i Sverige. Annika Åkerberg som är jurist vid Civil Rights Defender undrar om patienten i Sundsvall fått någon adekvat vård under sina 18 år på kliniken.

Pedofilskandalen i Sundsvall

– Vi är kritiska till att han inte fått den vård och behandling som krävs för att han ska kunna återfå sin psykiska hälsa. Vi har också funnit att han själv förväntas tala om för kliniken vad han behöver för vård och det är ytterst allvarligt. Han befinner sig trots allt på en specialistklinik som förväntas ha kompetensen, säger Annika Åkerberg till SVT.

Repressalier

Hon bekräftar att den 52-årige mannen anser sig vara utsatt för repressalier från klinikens sida. Bland annat har han nekats godkända utevistelser i brist på personal. Civil Rights Defender vill ha klarlagt om det bara gäller honom eller också andra patienter på kliniken.

– Oavsett orsaken är det allvarligt. Fallet i Sundsvall är principiellt intressant. Vi anser att det är viktigt att patienter inom den psykiatriska tvångsvården involveras i sitt eget tillfrisknande och fallet i Sundsvall aktualiserar den frågan inom den psykiatriska tvångsvården som helhet, säger Åkerberg.

Omfattande utredning

Civil Rights Defenders utredning av den 52-årige patienten är på 16 sidor.

Enligt Bengt Eriksson har rättspsyk i Sundsvall börjat utreda uppgifterna. Han lyfter också frågan om sluten rättspsykiatrisk vård är en rimlig påföljd för de brott som mannen begått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Mer i ämnet