”Bygg regemente i Ånge”

Uppdaterad
Publicerad

Förändrat försvarsläge och återinförandet av värnplikten har satt fart på regementsdebatten i Västernorrland. Nu lanseras ett radikalt förslag – bygg ett helt nytt regemente i Ånge, tycker erfaren militär.

Efter många år av nedläggningar, avrustning och minskade anslag, så innebar det senaste försvarsbeslutet en vändpunkt för Försvarsmakten.

En omvärld i snabb, negativ, förändring de senaste åren gjorde en upprustning av den svenska militären nödvändig, var bedömningen.

Nu har förslaget att även återinföra värnplikten satt fart på debatten i Västernorrland. 

Först ut i media var landshövdning Gunnar Holmgren som ansåg att värnpliktens återkomst skapade en möjlighet att återstarta något av de regementen som finns i städer som Härnösand och Sollefteå.

Ånge bättre

– Väldigt bra, tycker Anders Arvidsson, hemvärnschef i Ånge om utspelet.

Han är kapten och chef för Hemvärnet i kommunen. Frivillig militär sedan 20 år tillbaka.

”Jag har själv funderat på ett förslag sedan 2014, men nu har frågan fått fart genom landshövdingens inlägg”,  menar han. 

Men Arvidsson vill inte satsa på att damma av något av de gamla regementen som finns i länet, han tycker istället att det borde byggas ett helt nytt – i Ånge. 

SVT: Men varför skulle just Ånge vara lämpligt?

– Det ligger i glesbygd med stora ytor och framförallt möjligheter att bygga stora övningsområden, säger han.

Gamla regementsområden förlegade

SVT: Men det finns ju redan regementsbyggnader på olika håll i länet, i Sollefteå och Härnösand, räcker inte det?

– Det är gamla bygderegementen där skjutfälten fått krympas i takt med att bebyggelsen kommit närmare, nej det kommer inte att fungera, tycker Arvidsson som anser att den nya tidens försvar behöver en annan, modernare utformning.

Det behövs, menar han, andra typer av anläggningar än den gamla tidens stora regementskomplex.

Och även om den återstartade värnplikten bara kommer att handla om 4-5 000 inkallade per år, så kommer ju dessa att behöva utbildas och öva någonstans, resonerar Arvidsson.

Samövning med Nato – i Ånge

Ånge ligger dessutom strategiskt rätt där E14 skär tvärs genom mellannorrland. I europavägens ena ände ligger Atlanten och Natolandet Norge där försvaralliansen idag har en stark närvaro, och i andra änden av E14 Östersjön och i förlängningen Ryssland, ett land som de senaste åren blivit allt mer säkerhetspolitiskt aggressivt. 

Strategiskt skulle man kunna säga att Ånge ligger mitt i händelsernas centrum. 

Dessutom med väl utbyggda kommunikationer.

– Vi har ju Trondheim nära, ett stort militärt område. Vi har redan samövat med dom, och det skulle finnas möjlighet att även samöva här, menar Anders Arvidsson.

Dessutom skulle en militär etablering i Ånge innebära en rejäl injektion i en kommun som drabbats hårt av statlig utflyttning, säger han, och medger att det även finns en regionalpolitisk tanke med förslaget.

Extramaterial: se reportagen om ”Försvaret som försvann” | Del 1 | Del 2 |

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.