Foto: TT

Regeringen ska utreda fler jobb till landsbygden

Publicerad

Bättre service och fler jobb på landsbygden. Det lovar regeringen som i dag tillsätter en parlamentarisk kommitté, vikt för det syftet. Enligt landsbygsministern ska alla riksdagspartier delta och slutbetänkande lämnas 2017.

– Alla partier talade under valrörelsen om vikten av att utveckla svensk landsbygd och nu är det här ett sätt att göra det, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Ny politik tas fram

Elva ledamöter och en ordförande ska tillsammans med myndigheter och forskare ta fram en politik som kan vara över flera mandatperioder.

Statliga jobb försvinner

Tror du att det kommer att gå att komma överens i en sådan här kommitté?

– Allt måste man ju kunna kompromissa om, det finns säkert olika synsätt men det handlar om att hitta en samsyn i de här frågorna.

Förflyttning av statliga jobb

Arbetet ska vara färdigt i januari 2017. Innan dess ska ett delbetänkande lämnas i maj nästa år. Viktigaste frågan är fler jobb på landsbygden, och även förflyttning av statliga jobb är en fråga som ska utredas.

– En viktig fråga som inte minst är belyst av SVT är ju bredbandsfrågan.

De drabbade människorna som SVT har berättat om, kan de vänta sig en förbättring?

– Jag är övertygad om att när man sätter så här tydligt fokus på landbygdspolitik så kommer det att hända saker, även på bredbandsområdet. Nu finns det ju väldigt mycket pengar för bredband i innevarande budget på landsbygdsprogrammet, men det är ju under en period , det kommer ju fler perioder och det gäller ju att hålla i det här, säger Sven-Erik Bucht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statliga jobb försvinner

Mer i ämnet