Regionala skatter skulle gynna vattenkraftskommuner

Uppdaterad
Publicerad

Idag höll föreningen Svenska Vattenkraftskommuner sitt årsmöte i Sundsvall. Inbjuden gäst var landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Huvudfrågan var hur regeringen jobbar för att kommuner med vattenkraft ska få högre ekonomisk kompensation.

Vattenkraften genererar enorma ekonomiska värden varje år men kommunerna får ta väldigt liten del av den kakan menar föreningen Svenska Vattenkraftskommuner, FSV, som under onsdagen höll sitt årsmöte i Sundsvall.

Vill införa regionalaskatter

Enligt FSV tar staten för närvarande in nära sex miljarder kronor varje år enbart i fastig­hetsskatt på vattenkraftsanläggningar. För att stötta vattenkraftskommuner, som inte sällan har en skral kommunkassa, vill FSV att man i stället inför regionala skatter på vattenkraftsbyggnaderna.

Vattenkraftsåterbäring

– Det handlar om att pengarna ska stanna kvar där fastigheterna finns, det är därför vi vill regionalisera skattebasen för vattenkraftsfastigheterna säger Kicki Fredriksson, vice ordf Svenska Vattenkraftskommuner.

Utredning tillsatt

Men landsbygdsministern står fast vid den svenska modellen med utjämningssystem som han anser mer rättvist.

– Det är långt ifrån alla kommuner som har vattenkraft därför har vi ett skatteutjämningssystem som fördelar pengar till alla kommuner. Och regeringen omfördelar nu en miljard förra året för att alla kommuner ska få ytterligare pengar.

Landsbygds ministern har nu även tillsatt en ny utredning med en kommité där samtliga partier ingår för att se över skatteutjämningssystemet. I mars ska den utredningen vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftsåterbäring

Mer i ämnet