Marju Dahmoun, länsklinikchef för kvinnosjukvården i Västernorrland, tror inte att nationella riktlinjer kommer att revolutionera vården.

”Riktlinjer revolutionerar inte vården”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Marju Dahmoun, länsklinikchef för Kvinnosjukvården, finns det brister i vårdkedjan kring kvinnorna.

Regeringens beslut att ge Socialstyrelsen sex miljoner kronor för att skapa gemensamma, nationella riktlinjer för endometriosvården, är bra, menar Marju Dahmoun.

– Det ökar engagemanget för folksjukdomen endometrios, men det kommer inte att revolutionera vården.

Endometrios

Länet har riktlinjer

Västernorrlands landsting var tidigt ute med riktlinjer för endometriosvård och de håller på att spridas till de övriga landstingen i Norrland. Därmed inte sagt att vården fungerar felfritt här.

– Jag skulle vilja lyfta blicken mot den stora grupp kvinnor som vi relativt enkelt kan hjälpa idag, säger Marju Dahmoun.

Problem att nå drabbade

Tidig upptäckt är en viktig faktor för att kunna hjälpa kvinnan det gäller att inte låta det gå så långt så att smärtorna blir kroniska, därför är skolhälsovården och ungdomsmottagningarna centrala. Men det räcker inte alltid med bara en undersökning.

– Om inte behandlingen ger resultat måste kvinnan komma vidare i vårdkedjan och där finns det fortfarande problem idag, vi behöver förbättra uppföljningen om inte kvinnan blir bättre, säger Marju Dahmoun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet