Rymling i 18 år vill bli fri

Uppdaterad
Publicerad

Han rymde från rättspsyk utklädd till kvinna.18 år senare ska nu Högsta förvaltningsdomstolen avgöra om den 61-årige patienten, som numera bor i Kanada kan skrivas ut på distans.

Rymlingen från rättspsyk som numera bor i Montreal i Kanada har i flera år försökt bli formellt utskriven från rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Förvaltningsrätten har dock krävt att han först ska återvända till Sverige först innan en formell utskrivning kan komma i fråga.

Juridiskt moment 22

Nu öppnas dock en möjlighet. Efter att patientens advokat, Catharina Ytterbom Schönfeldt vänt sig till högsta instans har Högsta förvaltningsdomstolen gett prövningstillstånd och begärt att Socialstyrelsen skall yttra sig om patienten kan friges. Att ett ärende når högsta instans är mycket ovanligt.

– Ja, det är glädjande. Den här processen har fastnat i juridiken och det är viktigt att vi får klarlagt vad en enskild patient bör prestera för att visa att han tillfrisknat, säger Ytterbom Schönfeldt.

Rymde utklädd över Öresund

Det är ett mycket ovanligt fall som SVT Västernorrland tidigare berättat om.

Den 61-årige mannen var dömd till sluten rättspsykiatrisk vård för grova brott; människorov och grovt sexuellt utnyttjande, när han den 26 april 1996 rymde från kliniken. Han tog sig utklädd till Danmark och vidare till Kanada där han nu varit bosatt sedan 1996..

Fortfarande patient på rättspsyk

Försöken att få honom gripen och utlämnad till Sverige visade sig senare juridiskt komplicerat och i praktiken har han kunnat leva ett bekvämt liv på en adress som varit känd för de svenska myndigheterna.

Men, formellt är han fortfarande inskriven som patient på rättspsyk i Sundsvall och formellt har hans ärende, helt i enlighet med lagen om sluten rättspsykiatrisk vård dykt upp på förvaltningsrättens bord varje halvår, och varje halvår har förvaltningsrätten beslutat om fortsatt vård trots att patienten inte synts till på kliniken på många år.

”Jag är frisk”

Katt och råttaleken har nu pågått i 18 år.

– Det har gått lång tid och det har utvecklats till en fråga som rör, inte så mycket hans behov av vård utan mer juridikiska spörsmål. Det här har prövats många gånger och vår inställning är att hans utskrivning kan komma i fråga först efter att han återvänt till Sverige och låtit sig undersökas av våra specialister, säger Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef vid rättspsyk.

Själv hävdar han att han är frisk och har skickat in ett intyg utfärdat av en läkare i Kanada 2005. Det finns inte heller något som tyder på att han skulle ha återfallit i brottslighet i Kanada. Han har också själv skickat in ett kanadensiskt polisintyg till stöd för detta.

Beskrivs som farlig

Från klinikens sida har man dock ställt sig tveksamma till att hans psykiska störningar ”spontanläkt” i Kanada och därför har man år efter år avstyrkt hans begäran att bli utskriven. Han led av en allvarlig personlighetsstörning när han var på kliniken, skriver klinikledningen i ett utlåtande till förvaltningsrätten år 2000. Han beskrivs som ”farlig”.

Klinikens, Förvaltningsrätten och Kammarrättens inställning genom åren har varit att en utskrivningsprövning inte är utesluten men att han först måste komma till Sverige att låta sig undersökas. Det har dock 61-åringen vägrat. Tll SVT Västernorrland förklarade han per telefon häromåret att han inte ville bli inlåst på nytt.

Läkare ger sitt stöd

Under senare år har 61-åringen dock fått stöd av Förvaltningsrättens sakkunnigläkare som haft telefon- och mejlkontakt med honom i Kanada. I den senaste utskrivningsprövningen från i höstas menade han att patienten borde kunna skrivas ut.

Förvaltningsrätten sa dock nej vilket senare också fick stöd hos Kammarrätten, ett beslut som nu prövas på nytt i Högsta Förvaltningsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.