Helt nytt förslag från S i Ådalen – nu får partigruppen ta ställning inför fullmäktige.

(S) i Ådalen på tvärs mot partiet

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan landstingsfullmäktige lägger nu (S) i Ådalen fram ett eget förslag hur sjukhusfrågan ska lösas, ett förslag som går på tvärs mot den S-ledda majoritetens linje.

Arbetarkommunerna i Sollefteå och Kramfors presenterade på måndagen en ”Sjukvårdsstrategi för Västernorrland”. Det är en fem-punktsstrategi som enligt Socialdemokraterna i Ådalen ska ”bidra till en acceptabel väg framåt. För alla parter.”

En oberoende sakkunnigutredning föreslås där utångspunkten ska vara att samtliga tre sjukhus ska behållas – samtliga tre med akutenheter för olycksfall, sjukdom samt förlossning på samtliga tre. 

Krisen i Landstinget Västernorrland

Under tisdagen ska det nya förslaget föras fram under partiets gruppmöte inför fullmäktigedagarna.

Nytt förslag – i elfte timmen

Förslaget läggs fram av de två kommunalråden i Sollefteå och Kramfors, Elisabeth Lassen och Jan Sahlén samt Thomas Näsholm och John Åberg, ordförande i Sollefteå respektive Kramfors arbetarekommuner.

Gruppen ser sin 5-punktsplan som ett kompromissförslag för att, som man anser, att dyrka upp det låsta läget i sjukhusfrågan.

Det kräver två saker som landstingsrådet Erik Lövgren (S) tydligt motsatt sig – dels att ge tid för ytterligare en utredning, och dels att den pågående beslutsprocessen stoppas i väntan på utredningens  slutsatser. 

Inget beslut om BB i Sollefteå under kommande fullmäktige, med andra ord.

Lövgren har tidigare upprepat att han anser att frågan om sjukhusen redan är väl utredd och han inte anser att processen bör skjutas upp ytterligare.

Inte förankrat hos partiet

En oberoende sakkunnigutredning föreslås alltså, men vem eller vilka som ska ingå i denna har Ådalsgruppen i dagsläget inget svar på. 

Inte heller förs något förslag fram om själva driften av vården – om den ska ske i landstingets regi eller i någon form av entreprenad,  eller om man vill se den s k Norrtäljemodellen där kommun och landsting bildat ett gemensamt bolag för att bedriva vård.

”Det blir en senare fråga” menade Jan Sahlén.

Förslaget är inget som förankrats i förväg hos partiet eller hos landstingsledningen.

– Nej, det är det inte. Det är ett eget initiativ från deras sida. Jag känner inte till syftet till det hela.

– Men det blir ju lite märkligt när de gör det med partiets mantel på så att säga, Stefan Wikén, förste ombudsman för socialdemokraterna i länet till SVT Nyheter Västernorrland.

Konflikt inom partiet

Socialdemokraterna i Ådalen hoppas nu få sina partikamrater bakom sig för det här förslaget och under tisdagens gruppmöte kommer förslaget alltså upp på bordet.

John Åberg, som tidigare röstat emot sin partikamrater i landstinget. menar att en återremiss vore en bra lösning.

”Återremiss är nog ingen högoddsare”, kommenterar Sollefteås kommunalråd Elisabeth Lassen (S).

Men att i elfte timmen försöka sälja in ett motförslag under hot om att försena beslutet kan nog bli tufft för ådalspolitikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet