Roger Johansson är distriktsstyrelsens vice ordförande och han bekräftar avhoppen. Foto: SVT/Rolf Lunneborg

Två ledamöter från Sollefteå lämnar sina landstingsuppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Två toppolitiker i landstinget hoppar nu av sina landstingsuppdrag. Enligt uppgift till SVT skulle de ha hotats med uteslutning ur partiet.

Linnea Stenklyft har redan lämnat sitt uppdrag som vice landstingsråd och hon får nu sällskap av Åsa Sjödén. Båda kommer från Sollefteå kommun och båda har aktivt röstat mot förslaget att lägga ned den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus.

Uteslutningshot dementeras

Båda har också öppet kritiserat beslutet i landstingsstyrelsen i förra veckan. Efter deras ställningstagande har de tagits i örat av socialdemokraternas partidistrikt. Enligt uppgifter till SVT har det också förekommit hot om uteslutning, något som Fred Nilsson (S), Härnösand, förnekar:

– Så arbetar vi inte. Det här rör två duktiga politiker och uteslutning skulle aldrig komma i fråga. Däremot är det naturligt att de avgår som en följd att de inte kan stötta partilinjen, menar Nilsson.

De båda sollefteåpolitikerna lämnar samtliga landstingsuppdrag.

Bekräftar avhopp

Roger Johansson är distriktsstyrelsens vice ordförande. Han bekräftar för SVT att Linnea Stenklyft och Åsa Sjödén lämnar sina landstingsuppdrag inklusive sina platser i landstingsfullmäktige.

– Det är en naturlig konsekvens av deras agerande. Kan man inte stötta majoritetens linje är det naturligt att man lämnar sina uppdrag, säger Johansson.

Det här innebär att varken Linnea Stenklyft eller Åsa Sjödén kommer att delta när beslutet om akutortopedin vid Sollefteå sjukhus fattas i slutet av den här månaden, vid landstingsfullmäktige den 27-28 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.