(S) vill utreda alternativa driftformer i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill nu att frågan om alternativa driftformer av Sollefteå sjukhus ska utredas.

Mitt i besluten om olika nedskärningar på Sollefteå sjukhus vill nu Socialdemokraterna utreda om någon annan aktör kan ta över Sollefteå sjukhus.

– Vi vill att regionstyrelsen så snart det är möjligt fattar beslut om en utredning som ordentligt reder ut fördelar och nackdelar med olika former av alternativa driftformer i allmänhet och för Sollefteå i synnerhet, säger Erik Lövgren regionstyrelsens ordförande (S) i ett pressmeddelande och fortsätter:

Krisen i Landstinget Västernorrland

– För oss socialdemokrater är det självklart inget självändamål med en alternativ driftform. Men vi vill pröva om det finns faktiska fördelar med att någon annan än landstinget driver sjukhuset i Sollefteå, säger Erik Lövgren regionstyrelsens ordförande (S).

Oppositionen kritisk

Oppositionsrådet Per Wahlberg (M), som själv förespråkat alternativa driftmodeller, var inte sen att kritisera Socialdemokraterna i ett eget pressmeddelande.

– Det är en aning förvånande att Erik Lövgren (S) nu dryga två veckor efter att majoriteten i Regionfullmäktige beslutade sig för att stänga den akuta kirurgin för gott kommer med ett förslag om alternativ drift. Vad har hänt sedan fullmäktige som gör att man öppnar dörren? S och Mp hade chansen att öppna för alternativ drift redan på fullmäktige genom att bifalla vårt förslag om att inleda ett sådant arbete, men det förslaget avvisades av majoriteten, säger Per Wahlberg (M) i sitt pressmeddelande.

Ingen slump

Även Kristdemokraternas gruppledare Mona Hammarstedt hakade på med ett eget pressmeddelande.

– I snart två år har vi diskuterat frågan om alternativa driftsformer och regiondirektören har haft deluppdrag sedan hösten 2015 att kolla på frågan. Att regionledningen går ut med detta besked dagen efter vi har haft den första bilförlossningen sedan BB i Sollefteå stängdes är nog ingen slump, säger Mona Hammarstedt (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet