Huvudrollsinnehavarna Thomas Hasselström och Emma Norrman som Cyrano och Roxane.

Säker premiär av Kulturskaparna

Publicerad

Efter ett läsår fyllt av manusläsning och repetitioner hade Kulturskaparnas Cyrano de Bergerac premiär i veckan.

Den första, nervösa föreställningen är avklarad. Kulturskaparna på Örnsköldsviks folkhögskola har precis premiärvisat årets teaterföreställning och tar emot publikens uppskattning. Thomas Hasselström som spelar huvudpersonen själv sammanfattar.

– Vi gör ett jättebra jobb med att visa upp pjäsen bland folk och utomstående. Vi är ett väldigt bra sammansvetsat gäng som spelar den här teatern trots att den är lite svår.

Eleverna har levt med Cyrano de Bergerac hela läsåret. Varje måndag har de iklätt sig sina roller och förflyttats till mitten av 1600-talets Frankrike.

– Det har varit jätteroligt att öva. jag har läst manuskriptet hela tiden, säger Emma Norrman som spelar Roxane.

Klassisk teater

De som känner till pjäsen vet att Cyrano är hemligt förälskad i Roxane. Båda älskar poesi men Cyrano tror inte att en sådan vacker kvinna som Roxane kan älska en man som ser ut som han gör. Istället använder han sig av den stilige Christian för att förmedla sina känslor. En berömd scen är när Roxane står på sin balkong och Cyrano sufflerar Christian. Det är också en av Emmas favoritscener.

– Då läser jag Christians brev som Cyrano har skrivit till mig men det förstår ju inte Roxane.

Klassiskt slut

Inte för än i slutet av pjäsen förstår Roxane att det är Cyrano hon är förälskad i och inte Christian. Men då är det redan för sent.

– Då har jag näsan i vädret. Då har jag dött. Inte förr än då förstår hon att det var jag som har skrivit alla brev. Men då finns jag ju inte längre och det är ju lite snöpligt för henne, Säger Thomas Hasselström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.