Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyndet av fjärilen har ökat kraven för etableringen i Torsboda. Länsstyrelsen efterfrågar nu en mer detaljerad inventering och konkreta åtgärder för skydd. Foto: SVT

Sällsynt fjäril har setts i Torsboda – kan påverka fabriksetablering

Publicerad

I juni 2023 observerades den sällsynta mnemosynefjärilen i området kring Torsboda i Timrå kommun. Fyndet bedöms som trovärdigt, och Länsstyrelsen kräver nu se en fördjupad utredning.

Men att fjärilen skådats har omgetts av sekretess.

– Vi maskerade information för att skydda fjärilen för att det är en skyddsklassad art och starkt hotad, säger Daniel Yngsell miljöanläggare på Länsstyrelsen.

Lagstiftningen förbjuder intrång på mark där Mnemosynefjärilen finns, och Länsstyrelsen kräver nu en fördjupad inventering och en historisk kartläggning av fjärilens förekomst i Torsbodaområdet.

– I dagsläget så påverkar inte Mnemosynefjärilen direkt etableringen utan bakom länsstyrelsen så pågår en samrådsprocess där frågor har dykt upp som bolaget behöver utreda, säger Daniel Yngsell miljöanläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Industrisatsning i Torsboda

Men att den fridlysta fjärilen setts i området var delvis sekretessbelagt av länsstyrelsen från början. Efter att Sundsvalls Tidning begärde en omprövning av sekretessen visade det sig att flera skyddade arter hade påträffats. De Skriver även att Länsstyrelsen uppmanar nu PTL att noggrant utvidga inventeringen och undersöka historiska data för att fastställa om mnemosynefjärilen har funnits tidigare och i så fall när det var.

– När ansökan skickas in till mark- och miljödomstolen och ansökan ska prövas så ska det finnas ett tillräckligt kunskapsunderlag om miljökonsekvensbeskrivningen, säger Daniel Yngsell.

Länsstyrelsen inväntar nu att ansökan skickas till mark- och miljödomstolen.

Hör mer i videon om varför länsstyrelsen maskerade uppgifter om fjärilen.

mnemosynefjäril

Mnemosynefjärilen är en art som finns kvar endast i vissa delar av Sverige, såsom Blekinge, Uppland och Medelpad. Dess population har drastiskt minskat sedan 1960-talet och den är nu hotad. Orsakerna till nedgången är inte helt klara, men det kan vara kopplat till förändringar i fjärilens livsmiljö.

Det är möjligt att mänskliga aktiviteter, såsom förstörelse av deras livsmiljö, klimatförändringar eller användning av kemikalier, har påverkat dessa fjärilar negativt. För att bevara mnemosynefjärilen är det viktigt att identifiera och åtgärda dessa påverkande faktorer.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet