SCA: ”Inga kommentarer”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stopp på lyxjakterna i Henvålen men i övrigt vill skogsföretaget SCA inte kommentera brottsmisstankarna mot de inblandade i den så kallade SCA-härvan.

Enligt åklagare i riksenheten mot korruption har flera personer förhörts och delgivits misstanke om brott under sommaren. Bakgrunden är de uppgifter om representationsjakter vid SCAs jaktslott i Henvålen som framkom vid den granskning Svenska Dagbladet gjorde av företaget förra året. SvD kunde också berätta om hur topptjänstemän i SCA använt bolagets affärsflyg för privata resor.

Som en följd av granskningen lämnade såväl styrelseordföranden Sverker Martin-Löf och vd Jan Johansson sina uppdrag i företaget.

SCA

”Vi samarbetar med myndigheterna”

Trots detta beviljades emellertid ledningen ansvarsfrihet av bolagsstämman vilket tydde på att allt skulle vara förlåtet, men ingalunda. Riksenheten för korruption har utrett vidare och kallat nyckelpersoner i härvan till förhör. I flera fall har personer också delgetts misstanke om brott.

När SVT kontakter SCA för en kommentar får vi följande besked från koncernledningen:

”Som vi tidigare svarat sedan den här förundersökningen blev känd för 1,5 år sedan så måste vi hänvisa till ansvarig myndighet. Vi kan inte ha en dialog om uppgifter som förekommer kring en förundersökning.  Vi samarbetar med myndigheterna.”

Redan förra året upphörde representationsjakten vid Henvålen. Det skedde i samband med uppgifterna om en vidlyftig jaktrepresentation vid anläggningen i Härjedalen.

Henvålen – fortfarande till salu

Samtidigt lades Henvålen ut till försäljning men fortfarande idag, drygt ett och ett halvt år senare, har ingen försäljning skett. Varför vill inte SCA heller kommentera.

Enligt uppgifter till SVT har det gjorts investeringar på 80 till 100 miljoner i jaktanläggningen som förutom huvudbyggnad, vinkällare och flera annex består av 10 000 hektar jaktmark.

Henvålen har förutom SCA delägts av ytterligare två bolag i Industrivärden-sfären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SCA

Mer i ämnet