Foto: TT bild / SVT

Schyffert hyllar oväntad polisinsats

Uppdaterad
Publicerad

Inför Henrik Schyfferts föreställning ”Var inte rädda” i Sundsvall, bara timmar efter dådet i Stockholm, var stämningen tryckt. Då gjorde en annan Henrik, nämligen polisman Henrik Blusi, entré.

Fredagskvällens tidiga föreställning av ”Var inte rädda” började klockan 17, bara ett par timmar efter blodbadet i Stockholm.

– Det kändes att det var en speciell stämning, berättar Sara Ödmark som satt i publiken.

Foto: Privat

Nästan innan ljuset släckts i salongen kom Henrik Schyffert ut på scen och erkände att: ”Jag är livrädd”, berättar Sara Ödmark.

– Han berättade att han hade tänkt ställa in först, men det är ju precis var terroristerna vill, så han frågade publiken om vi ville att han skulle fortsätta och alla sa ju ”ja”.

Tyst minut

För att hedra offren började ändå föreställningen med en tyst minut.

Samtidigt kom en uniformerad polis in i salongen, och då brast det för Henrik Schyffert: ”Jag blir så jävla rörd av att ni är här”, sa han med darr på rösten.

Den uniformerade polisen var Henrik Blusi och hans replik var lika snabb som välfunnen:

– Vi fick in en anmälan om dålig humor, det var därför vi kom!

”Läste rummet perfekt”

Hela publiken och Henrik Schyffert själv brast ut i ett förlösande skratt, och sedan kunde föreställningen börja, berättar Sara Ödmark.

”Efter det skrattade vi tillsammans i drygt en timme”, skriver hon på sociala medier.

Henrik Schyffert kommenterade Saras inlägg med att tacka Henrik Blusi vid Sundsvallspolisen som ”läste rummet perfekt igår”.

– Man kanske skulle byta jobb, skrattar Henrik Blusi.

Beordrad övertid

Hans besök på Sundsvalls teater var föranlett av just händelserna i Stockholm.

– Jag hade biljetter till föreställningen, men vi som var kvar på jobbet klockan 16 beordrades att stanna kvar, så det vara bara att ta på uniformen, säger Henrik Blusi.

För att öka tryggheten i samhället beslöt polismyndigheten i region Nord att öka närvaron på platser i länet där många människor samlas.

– Det har varit väldigt positivt, väldigt många har kommit fram till oss och tackat för att vi är ute, det brukar de inte göra i vanliga fall, berättar Henrik Blusi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.