SEKAB säljer Polenfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Kemiföretaget SEKAB säljer nu sin andel i etanolfabriken i Polen.

Köpare av det polska etanolproduktionsbolaget Bioagra är den polska koncern som redan idag äger drygt hälften av företaget. Sekab säljer sin andel för 233 miljoner kronor.

– Detta är rätt tillfälle att sälja och sätta punkt för vår etanolproduktion utomlands. Försäljningen stärker SEKAB:s ekonomi och är positiv för företagets fortsatta utveckling inom grön kemi, säger Anders Fredriksson, vd för SEKAB.

Övik energi

SEKAB gick in som ägare under uppbyggnadsskedet 2005 och har investerat 173 miljoner kronor i företaget.

– Vi gör således en vinst på 60 miljoner kronor, konstaterar Anders Fredriksson.

SEKAB har kritiserats hårt för sina satsningar utomlands och beslutade 2009 om en ny affärsstrategi som fokuserar verksamheten till Sverige.

– Vi fokuserar nu på vår verksamhet i Örnsköldsvik. Etanolproduktionen i Polen ligger inte längre i linje med vår affärsstrategi, säger Anders Fredriksson.

Kommer pengar nu att gå tillbaka till ägarna?

– Inte direkt, utan vad vi gör är att vi stärker vår balansräkning i första hand och det är ju positivt för ägarna eftersom det minskar riskexponeringen. Sedan möjliggör det lönsamhet och tillväxt, vilket är det bästa sättet för ägarna att få tillbaka pengarna i SEKAB, säger Anders Fredriksson. 

Fabriken i Polen tillverkar idag djurfoder och etanol med majs som råvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övik energi

Mer i ämnet