Foto: Lena Hermansson

Sensationellt stenfynd i Kyrkdal

Uppdaterad
Publicerad

Efter visst detektivarbete hittade kultursekreterare Lena Hermansson liljestenen på Dals kyrkogård i Kyrkdal i Kramfors kommun. Det är den enda befintliga norr om Uppsala.

Under arkeologidagen på söndag, kommer allmänheten att få en visning av liljestenen vid Dals kyrka i Kyrkdal.

Stenen upptäcktes för ungefär ett halvår sedan, i samband med att Lena Hermansson, kultursekreterare i Kramfors kommun, arbetade med ett projekt i Styrnäs socken. Där fanns dokument om en liljesten.

– Det fanns en liljesten i Styrnäs, men den stenen är förkommen, berättar Lena Hermansson.

Inventering

Med tanke på att det då, vid årsskiftet i år, inte fanns en enda känd liljesten norr om Uppsala, var det överraskande när Lena och hennes kollega Lars Höglund, upptäckte en teckning i fornlämningsregistret, på något som såg ut som en liljesten och den skulle finnas i Dals kyrka i Kyrkdal. Teckningen var gjord i samband med en inventering 1989.

– Men den som gjorde inventeringen gick tydligen aldrig vidare och undersökte stenen, säger Lena Hermansson.

Häpnadsväckande

Omkring nyår i år åkte hon dit och tittade på den och mycket riktigt – det var en liljesten.

– Det var helt häpnadsväckande! Jag var hänförd då jag såg att det stämde med teckningen. Och när stenen rengjordes framträdde mönstret ytterligare. Det speciella med den här är att den är tredimensionell i reliefen.

Det är inte ovanligt att Liljestenarna återanvänts på olika sätt. Den man hittat på Dals kyrkogård tjänar sedan 1920-talet som gravsten och det är en ren tur att den inte tagits bort.

En gåta

Hon hoppas att fler uppmärksammar det unika fyndet på kyrkogården i Kyrkdal och att det i sin tur ska ge svar på några av de många frågor som fyndet väcker.

– Det är en gåta och det finns inga svar. Dessutom är det helt nytt för den här landsändan, menar Lena Hermansson.

Vad är en liljesten?

Liljesten är benämningen på en medeltida stenhäll, i regel med stiliserade växter som motiv, och som enbart förekommer i Sverige. En liljesten är en stenhäll utsmyckad med medeltida ornament. Fram till dess man upptäckte stenen i Kramfors kommun, fanns inte en enda registrerad norr om Uppsala. De flesta svenska liljestenar finns utspridda mellan Götaälvdalen och väster om Vättern.

Den förmodade tidpunkten för tillverkningen av liljestenar och stavkorshällar har varierat mellan 900-tal och 1300-tal.

Troligtvis kommer den från Bysans (romarriket under medeltiden) via vikingar som tjänstgjorde som vakter där. Den tycks ha tillkommit i övergången från hedendom till kristendom och ses av några som en utveckling av runstenen.

Källa: Wikipedia / Lena Hermansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.