Foto: TT Nyhetsbyrån

Sexdom mot åklagare överklagad

Uppdaterad
Publicerad

Den åklagare som dömts till tre och ett halvt års fängelse för bland annat flera våldtäkter mot barn har överklagat domen.

Den dömde mannen förnekar bestämt att han begått våldtäkterna.

– Vi hoppas och utgår från att Svea hovrätt kommer att frikänna min klient i de delarna, säger mannens advokat Per Borgblad.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Nekar till brott

Per Borgblad anser att ett antal av åtalspunkter är felbedömda. Beträffande fallet med den ena flickan säger han såhär:

– Det som rubricerades som våldtäkt mot barn vill vi ska ogillas därför att det inte har skett, min klient förnekar att något har hänt. Om det kan bevisas att det har ägt rum så är det sexuellt utnyttjande vilket är en väsentligt lindrigare rubricering, säger han till SVT Västernorrland.

”Övertygad om ålder”

Även i det andra fallet där mannen dömdes till våldtäkt mot barn vill Per Borgblad se en annan rubricering.

– Beträffande den ena flickan så har inget hänt och beträffande den andra så var min klient övertygad om att flickan var över 15 år, säger han.

Överklagas dubbelt

Chefsåklagare Anders Jakobsson har tidigare meddelat att även han kommer att överklaga domen om den åtalades sida gör så.

– Om de överklagar domen så överklagar jag med. Jag yrkade på 4 år och vill i sådana fall skärpa straffet om ärendet tas vidare till hovrätten, sa han till SVT i förra veckan.

Förutom våldtäkterna dömdes mannen också för sexuellt ofredande, dataintrång, tjänstefel, sexköp och olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Mer i ämnet