Foto: SVT

Shekarabi (S): Storregionen ger norrlänen en starkare röst

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot regionbildningen är hård på många håll även från tunga (S)-toppar som Björn Rosengren.

– Det är naturligt, kontrar Ardalan Shekarabi.

SVT fick en stund med Shekarabi under hans Härnösandsbesök. En av frågor gällde just kritiken som regionreformen utsätts för, inte minst i den debattartikel i DN som publicerades idag.

– Det är naturligt att den sån här förändring väcker reaktion och åsikter. Det är så det ska vara folk ska kunna diskutera frågorna. Vi ska ha en bred förankringsprocess där människorna har möjlighet att delta, svarar Ardalan Shekarabi.

– De flesta kommuner och landsting har haft dialoger med sina medborgare, är hans uppfattning.

Starkare röst

SVT: Om Centern säger nej är det svårt att genomföra då?

– Det är viktigt att vi har majoritet i riksdagen när beslut ska fattas och det är därför vi har bjudit in partierna till överläggningar.

SVT: Norrland blir ju en stor och glest befolkad region, kan den bli för stor?

– Slår man ihop landstingen får man ett större befolkningsunderlag och blir en starkare röst i förhållande till andra delar av landet, menar Shekarabi.

Olika alternativ

SVT: I Jämtland finns uppfattningen att man vill stå utanför region Norrland, hur ser du på det?

– Vi är öppna för olika alternativ. Förslaget som behandlas nu, handlar om en sammanläggning av de fyra landstingen, säger Ardalan Shekarabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.