Foto: SVT

Sista dagarna med campus i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

En 175 år lång utbildningsepok avslutas nu i vår när de sista lärarstudenterna går ut från Mittuniversitetet i Härnösand. Vi var med när avgående förskolelärarstudenterna bjöd in förskolebarn att ”hjälpa räven – hitta haren”.

Det byggs en stege till räven och vi smyger förbi en sovande björn. Allt i jakten på haren som väntar i vinterlandet.

Det är Härnösands sista avgående förskolärarstudenter som bjudit in barnen till campus i Härnösand. Uppskattat av alla förskolor förstås men nu är det slut.

– Härnösand har ju en lång tradition av att bedriva utbildning. Det var folkskolärararseminariet och småskolärarseminariet. Så visst är det tråkigt. Nu flyttar vi till Sundsvall och det blir ingen lärarutbildning alls här i stan, säger Sofia Eriksson som är universitetslektor i pedagogifk vid Mittuniversitetet i Härnösand.

Härnösand förändras

Även kommunalrådet Fred Nilsson (S) beklagar flytten. Han var en av dom som allvarligast kritiserade Mittuniversitetets beslut att centralisera verksamheten för två år sedan. Idag har han, om än inte förlikat sig med tanken, det gör han aldrig, säger han – så börjat blicka framåt nu:

– Det är klart det är jättetråkigt. Det är en epok som går i graven. Men hur förunderligt det än är så sedan det här beslutet har det hänt något i Härnösand som inte hänt på årtionden:

Jämte som är glad

– Härnösand har börjat växa! Det har skett något positivt nu tre år i rad och fler och fler företag kliver fram och säger att dom vill vara med och forma det nya Härnösand. Och det ska vi ta vara på.

En som verkligen ser glad ut när hon får frågan om campus flytt till Sundsvall är Erika Bäckman från Östersund:

– Skitbra! Då blir det ju närmare hem till Östersund, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.