”De företräder inte partiet”

Uppdaterad
Publicerad

”De företräder inte partiet” – nu kommenterar vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt den djupa schismen inom partiet i länet. Men Annicka Burman, en av de utpekade, har inga planer på att stiga åt sidan.

Ända sedan Vänsterpartiet för ett år sedan hoppade samarbetet med S och Mp i landstingspolitiken har konflikten inom partiet varit i öppen dager.

Annicka Burman, ledamot i regionsstyrelsen ( f d landstingsstyrelsen ) har fortsätt rösta med majoriteten i landstinget, och partikollegan Kenneth Challis har följt hennes exempel.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Får kraftig kritik av egna partiledaren

Duon har därmed ställt sig i direkt opposition med resten av partiet i landstinget, bland dessa gruppledaren Lars-Gunnar Hultin. 

Nu får Burman och Challis kraftig kritik av sin egen partiledare, Jonas Sjöstedt. Han är upprörd över deras agerande:

– Ja, det har förvånat mig. Jag är väldigt besviken på det agerandet.  Jag tycker att man ska stå vid det som partiet har beslutat och det är att stå upp för sjukvården i Ådalen.

– Kan man inte stå för det bör man lämna sin plats till en ersättare som kan gå in och företräda partiets riktiga politik, säger Jonas Sjöstedt.

”Har fullt stöd av min lokalavdelning”

Men Annicka Burman, ledamot i regionstyrelsen, har inga planer att stiga åt sidan.

– Jag har fullt stöd av min lokalavdelning i Sundsvall,  säger hon.

– Skulle jag stiga av, skulle min plats bara tas av en företrädare för Ångermanland, menar hon.

Partiet har tidigare vänt sig till landstingets jurister för att kräva att partibeteckningen (V) ska tas bort i samband med hennes namn,  men landstinget avvisade det kravet.

Partisekreteraren kallades in för att lösa krisen

Aron Exler, Vänsterpartiets partisekreterare besökte under förra året länet för att försöka lösa konflikten inom partiet, men utan att finna en lösning. 

– Enligt min uppfattning uppträder de helt orimligt, säger han till SVT och berättar att hans krav var att de skulle följa ”demokratiskt fattade beslut i partigruppen”.

– Det är extra beklagligt att det här medför att det framstår som oklart för väljarna var partiet står i sjukvårdsfrågorna i Västernorrland, säger Aron Exler till SVT Västernorrland.

Valt att hålla tyst

Det är Annicka Burman som kraftigast motsatt sig kraven på att följa partilinjen i frågan, Kenneth Challis har valt tillmötesgå partiets krav på vissa punkter.

Numera yttrar han sig exempelvis inte i fullmäktige i de frågor där han har motsatt uppfattning än landstingsgruppen.

Han deltar, till skillnad från Burman, i landstingsgruppens möten men har röstat emot partilinjen i de tunga frågorna som rört sjukhusen i länet, som nedläggningarna av BB och akutkirurgin.

– Jag har berättat för gruppen i förväg om hur jag tänkt rösta, säger han till SVT.

Challis har använt en sk samvetesklausul när han gått emot partiet.

Men inte heller Kenneth Challis tänker hörsamma Jonas Sjöstedts krav att stiga åt sidan;

– Nej, det tänker jag inte göra, säger han, och tillägger att han redan från början varit emot tanken på att behålla tre akutsjukhus i länet.

Demokratiskt underskott, menar Challis

Kenneth Challis menar att det finns ett stort demokratiskt underskott, eftersom Medelpad bara är representerat med två V-ledamöter. Partiet har sedan valet 2014 sex platser i fullmäktige.

SVT; känner du till om det just nu pågår någon process inom partiet för att utesluta er som medlemmar?

– Nej, det vet jag inte, det är oklart för mig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet