Hennes sjuåring nekades skolskjuts – lämnades vid vägen

Uppdaterad
Publicerad

Walde, 7 år, avvisades förra veckan från skolbussen när han skulle följa med sin kompis hem efter skolan. Bussbolaget hävdar att de har gjort rätt och att de, enligt avtalet med kommunen, inte har någon skyldighet att låta barnet åka med om det inte står med på listan.

– Det är föräldrarnas ansvar, säger Cathrine Nordenvärn på det aktuella bussbolaget.

Tarin Nordlund är mamma till Walde, 7 år, som inte fick åka med skolbussen.

– Det är en förälders största skräck att det ska hända något med ens barn. Det är ansvarslöst av bussbolaget, säger hon.

Det var förra torsdagen som de två sjuåringarna Walde och Filip skulle åka skolbuss hem tillsammans. Sträckan pojkarna skulle åka innebar ett bussbyte och den första bussresan gick utan problem.

Inte med på listan

Båda pojkarna har busskort för skolskjuts utfärdade av skolan och Sundsvalls kommun. Men vid bytet till den andra bussen uppstår problem. Det är en sträcka på nästan en mil som de ska åka och skolskjutsen är upphandlad av Träpatronen Transport och Turism AB och Walde står inte med på deras turlistor över barn som har rätt till den skolskjutsen.

– Walde blir tillsagd att han inte får åka med och då följer Filip med honom av bussen så han inte ska bli helt ensam, säger Tarin Nordlund.

Filip har mobiltelefon och kontaktar då sina föräldrar som kommer och hämtar pojkarna.

– Till oss har det inte framgått att pojken hade ett busskort, utan bara att den ena pojken försökte betala för den andra vilket man inte får, säger Cathrine Nordenvärn på bussbolaget.

Rädd att åka buss

När pojkarna till slut kommer hem är de mycket rädda och ledsna.

– Walde är rädd för att åka skolbuss nu. Jag tycker att de kunde låtit honom åka med och kontaktat oss i efterhand eller löst det på något annat sätt, säger Tarin Nordlund.

Föräldrarnas ansvar

SVT: Bussbolaget hävdar att det är föräldrarnas ansvar, tycker inte du det?

– Jo till viss del är det väl det, men samtidigt hade vi pratat med skolan innan och kommunicerat att de skulle åka skolbuss tillsammans. Jag tycker inte att man som vuxen lämnar ett barn oavsett vad som står i något kontrakt, det måste finnas bättre rutiner än så när något sådant inträffar, säger Tarin Nordlund.

Bussbolaget anser inte att chauffören har ansvar att ta kontakt med någon vuxen utan att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen har giltiga busskort.

– Det skulle bli en orimlig arbetssituation för busschaufförerna om de, varje gång något barn utan busskort gick på, var tvungen att kontakta föräldrarna. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen tar sig hem säkert, säger Cathrine Nordenvärn på bussbolaget Träpatronen Transport och Turism AB.

Joao Pinheiro (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden i Sundsvall håller inte med.

– Oavsett vad som står upphandlingsavtalet är det oacceptabelt att behandla sjuåringar på det sättet, säger han.

Kom hem säkert

Tarin Nordlund säger att det egentligen inte spelar någon roll vem som har gjort rätt eller fel i den här situationen.

– Jag förstår vad de säger och att Walder inte hade rätt att åka med på den här turen, men det spelar ingen roll, det handlar inte om vem som har rätt och fel, utan hur deras personal bemöter en sjuåring, säger hon och fortsätter:

– Det är himla tur att han kom hem. Det värsta skulle ju vara att han inte gjort det, det är så skrämmande att jag inte vill tänka på det. Det måste till en rutin för det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.