Sjuksköterskor lämnar sjukhuset i protest

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen nådde överbeläggningssituationen på Sundsvalls sjukhus nya rekordnivåer och missnöjet med arbetssituationen bland sjuksköterskorna är massivt. Nu lämnar sköterskor landstinget i protest.

Vårdförbundets ordförande i Västernorrland Maria Bäckman mötte medlemmar på ett fackföreningsmöte på Sundsvalls sjukhus samtidigt som den kaotiska beläggningssituationen slog nytt rekord med 44 överbeläggningar på sjukhuset samma morgon och krisläget väcker många frågor bland sjuksköterskorna.

– Patientsäkerheten är en risk när man hela tiden bara måste överleva och prioritera bort kvalitet, säger Leila Ström som är sjuksköterska inom psykiatrin.

– Vi ställer in operationer varje dag, dels på grund av brist på allmänsjuksköterskor på vårdavdelningarna men också på grund av att vi har stor brist på operationssjuksköterskor, säger Lotta Eklund, själv operationssjuksköterska.

– Det är inte bara fler medarbetare vi behöver, utan även kompetenta medarbetare, konstaterar Nikki Nyberg, sjuksköterska.

– Man vill väl ha de bästa, säger Anton Berglund som jobbar som sjuksköterska på Sundsvalls kommun och konstaterar att man i så fall måste erbjuda högre löner.

Engagemanget bland sköterskorna är stort, man vill göra ett bra jobb men den allmänna inställningen tycks vara att arbetsförhållandena gör det omöjligt.

– Det går inte att jobba treskift med de här korta återhämtningstiderna om man ska jobba patientsäkert. När jag kommer tillbaka och ska jobba nästa pass måste jag känna att jag är pigg och utvilad och kan garantera att jag gör rätt. Och jag måste även hålla mig frisk själv, säger Maria Bäckman, vårdförbundets ordförande i Västernorrland.

Och nu lämnar sköterskor landstinget i protest. Malin Alenius har redan sagt upp sig.

– Det handlar om arbetstider och så alla dessa överbeläggningar, säger hon och berättar att hon fått ett nytt jobb på Sundsvalls kommun.

– Jag ska jobba dagtid och färre helger med högre lön.

Förvaltningschefen Margareta Rödén ser situationen med överbeläggningar som ett årstidsrelaterat och övergående problem men håller med om att landstinget i Västernorrland måste bli en mera attraktiv arbetsgivare.

– Jag tror att arbetsmiljön är det absolut viktigaste som vi ska jobba med nu framöver under våren. Det handlar om arbetspass, helgtjänstgöring, kompetensutveckling och kompetensväxling, det vill säga att en sjuksköterska ska göra det hon eller han är utbildad till. Och en del av de arbetsuppgifter de gör kanske andra yrkesgrupper ska göra. Det tittar vi på nu och jag håller med sköterskorna, vi måste jobba med de frågorna intensivt, säger Rödén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.