Migrationsverket väntar på att rederiet hör av sig

Uppdaterad
Publicerad

Fartyget Ocean Gala är enligt ägarna redo att ta emot flyktingar när alla tillstånd är klara. Men vilka tillstånd som gäller är oklart.

Sent på eftermiddagen på tisdagen anlände det 185 meter långa kryssningsfartyget Utansjö hamn och la till vid kajen. Ocean Galas ägare US Shipbrokers, genom Floating Accommodations Sweden AB, har ett avtal med Migrationsverket om närmare 1800 platser för asylboende på båten. Innan boendet kan öppna ska Migrationsverket göra en slutbesiktning.

– Det blir när fartyget kommer till oss och säger att de är redo. Det är de som ska säga när de anser att de har alla tillstånd för att bedriva boendeverksamhet, säger Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket.

Asylbåt i Härnösand

Flera tillstånd

Både Härnösands kommun och Timrå kommun har sagt nej till fartyget, och har fått rätt från Migrationsverket. Enligt Migrationsverket är det svenska lagar och regler som gäller, även om fartyget ligger i vattnet.

– Det är ju flera tillstånd som ska ske när det gäller fartyg än när vi har boenden på land, säger Willis Åberg.

Enligt honom är det kommunerna själva som avgör vilka tillstånd som krävs för ett asylboende.

– Det är ju så att kommunerna kan handlägga ärenden på olika sätt och i det här fallet är det kommunen som ser om det krävs bygglov eller andra typer av tillstånd. Sedan handlar det om hamnen, avlopp och  mycket som är kopplat till den kommunala verksamheten. Det är ingen skillnad mot land, där kräver man olika typer av tillstånd för att man ska få bedriva boendeverksamhet.

Skilda uppfattningar

Båtägarna menar däremot att det är andra regler som gäller till sjöss än vad som gäller på land.

– Det är en bedömning som vi får göra när de sedan kommer in om de har tillräckliga tillstånd. Den bedömning som vi gör är utfrån svenska förhållanden och det är det som gäller för oss, säger Willis Åberg.

Rederiet gör däremot bedömningar utifrån internationella regler. Så här skriver Kjell Tandberg, en av de två norska bröderna som företräder bolaget Floating Accommodations Sweden AB, i ett mejl till SVT Västernorrland:

”Certifierade bemannade fartyg har aldrig kunnat krävas på bygglov. De sorterar under Transportstyrelsen och styrs av internationella konventioner när det gäller säkerhet, konstruktion och brandskydd. ”

Ingen dialog på ett tag

Migrationsverket är medvetet om att bolaget anser sig stå under internationella lagar.

– Ja, de har sagt det tidigare, sedan har vi inte haft en dialog på ett tag. Vi vet inte vad de har för ställning idag, säger Willis Åberg.

Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S) har varit tydlig med var kommunen står i frågan och han anser inte att det är rätt väg att gå att inhysa närmare 1800 flyktingar på en båt i Utansjö hamn.

– Man kan inte etablera ett bostadsområde av den här magnituden i Härnösand och i en hamn utan att man har de tillstånd som ett sådant boende kräver. Det handlar både om säkerhet, det handlar om vad räddningstjänsten säger, det handlar om vatten och avlopp. Det handlar överhuvudtaget om det lämpliga i att bo på det här sättet med familjer, med barn, och den frågan har kommunen en skyldighet och en rätt att hinna hantera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet