Foto: TT/MITTUNIVERSITETET

Skogen är textilvärldens nya guldgruva

Uppdaterad
Publicerad

Olika plagg tillverkade av skog, till exempel kalsonger, kan bli Norrlands nästa succémarknad.

Niklas Gilmark och Stefan Söderberg från Härnösand, grundarna av klädmärket Allvar, använder sig ångermanländsk skog för att tillverka kalsonger. Med cellulosa från den gamla sulfitfabriken i Domsjö blir granarna och tallarna till sytråd i en fabrik i Indien, innan de sys i Sri Lanka och skickas hem till Sverige igen. Processen som gör cellulosan till sytråd kallas för viskos.

Niklas Gilmark gästade företagarfrukosten i Härnösand på fredagen, och pratade om sina förhoppningar att flytta viskosprocessen från Indien till Sverige.

– Vi har ett samarbete med forskare på flera universitet om att få till viskostillverkning i Sverige, säger Niklas Gilmark i ett pressmeddelande från Härnösands kommun.

En forskare som gjort en hel del om nya användningsområden för skogen är Kaarlo Niskanen, forskningschef på Forskningscentret Fibre Science and Comunnication Network, FSCN, vid Mittuniversitetet.

– Det är en ganska komplicerad process som funnits ett tag. Att lokala företag som Allvar satsar på det här tror jag är väldigt viktigt för utvecklingen, säger Kaarlo Niskanen.

Skogen kan bli gardiner

FSCNs mål är att göra skogsnäringen mer energieeffektiv och stötta utvecklingen av nya produkter från skogen. De gör forskning på olika material av cellulosa, bland annat garn som tvinnas av återbrukat papper.

– Det är mest för att förstå hur vi kan göra en process som kan ersätta den så kallade viskos-processen. Vår pappers-textil skulle kunna användas till möbler och gardiner, men vi behöver företag som kan testa att vara pilotprojekt, säger Kaarlo Niskanen.

”Lokalodlade kläder”

Niklas Gilmark och Stefan Söderbergs klädmärke är döpt efter det norrländska lynnet. Kaarlo Niskanen tror att företag som kan spegla Norrland och det lokala är det som behövs för att lyfta utvecklingen.

– Människor betalar gärna lite extra för närodlade livsmedel. Samma relation behöver vi skapa mellan folket och skogsnäringen, till exempel genom lokalodlade kläder som Allvars produkter, säger Kaarlo Niskanen.

Norrland behöver företagare

– Vi behöver nya hållbara material, och textilmarknaden växer. Samtidigt har den globaliserats och det mesta har flyttats till Asien, säger Kaarlo Niskanen.

Genom att skapa enklare och billigare processer för att omvandla den norrländska skogen till textil hoppas FSCN att fler företag ska kunna etablera sig och stanna i regionen.

– I Norrland har vi saknat företag som gör produkter, och då riskerar vi att bara bli en råvaruleverantör igen, fast på textilmarknaden, säger Kaarlo Niskanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.