Foto: TT

Skogsbränder rasar i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen har de kommit in flera larm om skogsbränder. Det har bland annat brunnit i Stöde, Torpshammar och Ånge. Blixten har orsakat några av bränderna.

Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen kom larm om en skogsbrand i mycket oländigt terräng i Täljeberget utanför Ånge.

Det brann då med öppna lågor, enligt Räddningstjänstens inre befäl. Bekämpningen av branden är besvärlig.

– Branden är inte under kontroll. Den är 100 gånger 100 meter stor och problemet är den oländiga terrängen, vi kommer inte tillräckligt nära. Det är väldiga höjdskillnader och stenigt. Från där vi har tankbilar fram till branden är det 700 – 800 meter, säger Lars Hammarström, inre befäl.

Vid 18.40 hade räddningtjänsten inte kunnat påbörja släckningsarbetet.

– Det är besvärlig terräng, säger Anders Bonér, inre befäl på räddningtjänsten.

Ytterligare två larm om skogsbränder i Lotjärn utanför Stöde och i skogarna utanför Torpshammar kom in under söndagen. Räddningstjänstens styrkor i Matfors, Stöde, Fränsta och Ånge bekämpade bränderna. Vid 18.40 var det släckt.

Blixten slog ned två gånger i Skorped och startade två skogsbränder. Räddningtjänsten kunde snabbt släcka den ena. Vid 18.50 letade man fortfarande den andra.

Dagens bränder är några i en lång rad gräs- och skogsbränder som härjat på olika platser i länet under helgen.

SMHI varnar för stor risk för skogsbränder i hela Västernorrland, framför allt i inlandet och omkring Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.