Skolmiljön ofta eftersatt

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har två skolor i Sundsvall stängts på grund av för dålig inomhusmiljö. Även kommunen medger att det finns en så kallad ”underhållsskuld” när det gäller många skolbyggnader.

Idag börjar vår granskning av skolmiljön där vi också vill ta del av dina erfarenheter. Skolmiljön är viktig – ändå är den inte alltid högsta prioritet för kommunen.

Ankarsviks skola har stått tom sedan sportlovet. Oklart varför enligt föräldrar vi talat med:

– Vi vet faktiskt inte varför den är stängd. Det ligger en skaderapport i grunden men det är en rapport som vi har ifrågasatt. Men i rapporten finns även eftersattheten när det gäller underhållet.

Vattenskada i 13 år

125 elever bussas nu till andra skolor på Alnön på grund av en ”ospecificerad byggnadsrelaterad ohälsa” som det heter i rapporten. Men problemen har funnits längre.

– Akutstängningen kom av en vattenskada på skolan. Men vad jag har förstått efter samtal med pedagogerna på skolan så kanske den skadan har funnits i tretton år.

Även Lucksta skola är stängd. Där var problemen påtagliga:

– Vi har haft personal som klagat på ögonsveda, svårt att andas. Vi har även haft barn som inte blivit kvitt envisa förkylningar, berättar rektor Urban Fröberg som för två veckor sedan fattade beslutet att stänga skolan.

”Underhållsskuld”

Peter Johansson är driftschef på Drakfastigheter, som förvaltar Sundsvalls skolbyggnader, och han medger att det under många år funnits en underhållsskuld som nu börjar visa sig. Något som Urban Fröberg håller med om:

– Sen måste man som hyresgäst förstå att man inte kan få igenom allt man önskar sig. Men det finns en lägsta nivå för hur dåligt miljön får vara och det är något som fastighetsförvaltaren måste se till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.