Hanteringen av asbest på byggarbetsplatser visar på brister. Foto: SVT

Skyddsronder visar brister i asbesthantering

Publicerad

I oktober 2016 genomfördes 128 skyddsronder på byggarbetsplatser runt om i landet med fokus på asbest. Resultatet visar på brister på flera arbetsplatser.

Byggnads i mellannorrland tvingades stänga renoveringen av en fastighet efter en av sina skyddsronder.

– Ja, vi stängde ner en arbetsplats. Vi vet att det finns okunskap men det händer också att man struntar i det man inte ser. Problemet är ju att det i slutändan drabbar många eftersom det inte går att se partiklarna som frigörs, säger Jim Sundelin som är ordförande i Bygnads mellannorrland.

Många dödsfall

Den som andas in asbest kan drabbas av mesoteliom, en obotlig och aggressiv cancer i lungorna. I princip är det bara personer som kommer i kontakt med asbetst genom sitt arbete som drabbas. 2015 dog 147 personer i mesoteliom i Sverige. Samtidigt dom fem personer på byggarbetsplatser av fall-, kläm- eller rasolyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.